Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse burgemeesters positief over wietplan kabinet

Geplaatst opzondag 8 oktober 2017 - 17:24

De Limburgse burgemeesters zijn voorzichtig positief over de plannen van het aankomend kabinet om een experiment met legale wietteelt te doen

Het nieuwe kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Limburgse burgemeesters pleiten er al jaren voor. In een tweet laat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen weten:

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen laat in een schriftelijke reactie weten dat hij het een prima experiment vindt. "Het kan een goede stap zijn, mits er ook nadrukkelijk een intensivering plaats vindt van de bestrijding van het huidige criminele circuit," zo laat hij aan L1 weten.

Depla
Voorvechter van legale wietteelt van het eerste uur burgemeester Paul Depla van Breda, pleitte in zijn tijd als Heerlense burgervader al voor de proef. "Ik ben ontzettend enthousiast. Ik kwam er bij de gemeente Heerlen al achter dat het huidige systeem failliet is. Hoe kan nu een systeem bestaan waar je wel mag kopen, de coffeeshop mag wel verkopen, maar de productie mag niet," zegt Depla.

Crimineel geweld
De criminaliteit rondom wietteelt loopt volgens de burgemeesters al jaren de spuigaten uit. Vooral in Zuid-Nederland. Crimineel geweld en corruptie zijn aan de orde van de dag. Ook branden geregeld panden uit waar illegaal wiet wordt geteeld of wordt afval in de natuur gedumpt.

In de steek gelaten
De burgemeesters voelden zich jarenlang in de steek gelaten door Den Haag. "Ik ben dan ook enorm blij dat in Den Haag nu ruimte wordt gecreëerd om te experimenteren met legale wietteelt. Waardoor we de georganiseerde criminaliteit verder kunnen aanpakken," zo zegt de oud-burgemeester van Heerlen. "Ik was er in mijn tijd in Heerlen klaar voor. Ik ben er in Breda klaar voor. Alsjeblieft laten we morgen beginnen," besluit Depla.

Lees ook: Burgemeester Lanaken sceptisch over wietplan

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren lijkt niet te geloven in het wietplan. Dat laat hij weten via Twitter:

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen