Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse burgemeesters: grenzen België moeten open

Geplaatst opzondag 24 mei 2020 - 18:22

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de grenzen met België zo spoedig mogelijk weer open gaan. Die dringende oproep doet burgemeester Penn-te Strake van Maastricht, samen met andere burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s in de grensstreek.

Dat maakte de burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid zondag bekend in L1mburg Centraal.

Leven doormidden gehakt
Penn vindt het onnodig dat familieleden die aan weerszijden van de grens wonen elkaar nog steeds niet kunnen bezoeken. "Aan het begin van de crisis kon je dat nog van mensen vragen, maar nu niet meer", legde ze uit. "Het leven van mensen wordt compleet doormidden gehakt. Dat is onnodig en veroorzaakt schrijnende situaties van mensen die zieke familieleden en pasgeboren kleinkinderen niet kunnen bezoeken."

Maatschappelijke problemen
Maandag gaat Penn namens alle veiligheidsregio's in grensgebieden het kabinet vragen om er bij de Belgische overheid op aan te dringen de grenzen weer open te gooien. "En dan niet om Belgen op onze terrassen te krijgen of om Nederlanders weer aan de Belgische benzinepomp te zien", waarschuwt ze. "We moeten de maatschappelijke problemen die de gesloten grenzen veroorzaken, aanpakken."

Lees ook: Burgemeesters voeren actie tegen grenssluiting

Belgisch besluit
Eerder lieten Belgische burgemeesters in de grensregio en de gouverneur van Belgisch-Limburg zich al kritisch uit over het besluit om de grenzen dicht te houden. Er werd gehoopt dat er voor familieleden een uitzondering kon worden gemaakt, maar ook daar wilde de landelijke Belgische overheid niet aan. Ook circuleert er een petitie om de Belgen te vragen om versoepeling van de grensregels. Die petitie was zondagavond door ruim 13.000 mensen ondertekend.

Lees ook: Petitie moet Belgen overtuigen grensregels te versoepelen

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen