Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse brandweer veel vaker uitgerukt voor woningbrand

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 8:58

De Limburgse brandweer rukte in 2020 veel vaker uit voor een woningbrand. Vorig jaar kwam de brandweer 414 keer ter plaatse bij een melding voor brand in een huis. In 2019 gebeurde dat nog 306 keer.

Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Flinke stijging
Met name in Noord-Limburg was sprake van een flinke stijging van het aantal woningbranden. Brandweerlieden moesten in 2020 186 keer in actie komen vanwege een brand in een huis. Een jaar eerder was dit nog 117 keer. Dat is een stijging van 59 procent.

Ook in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg steeg het aantal woningenbrand: van 189 in 2019 naar 228 woningbranden in 2020. Een harde verklaring voor de toename ontbreekt, stelt Brandweer Nederland.

Opvallende cijfers
De gemeente Peel en Maas valt in de cijfers op. Vorig jaar werden daar 20 woningbranden gemeld, tegenover zes in 2019. Ook in Roerdalen was het flink vaker raak: veertien keer in 2020 tegenover vijf keer een jaar eerder.

Landelijk is vooral in maart, augustus en september het aantal brandweeracties fors hoger dan een jaar eerder. Januari en oktober lieten juist een daling zien wat betreft woningbranden ten opzichte van 2019.

De belangrijkste oorzaken van woningbranden zijn menselijk handelen, een defect of slecht werkend apparaat en kortsluiting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen