Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse brandbrief naar Grapperhaus en Blokhuis

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 14:58

De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is een bureaucratisch gedrocht. Dat staat in een brandbrief van de Limburgse burgemeesters aan minister Grapperhaus.

Weliswaar zijn patiënten met psychische klachten in dat verplichte zorgtraject zelf bevoegd om beslissingen te nemen, maar daar staat tegenover dat hulpverleners worden opgezadeld met een enorme papieren tijger. De wet moet aangepast worden, zodat die uit te voeren is.

Brandbrief
Luc Winants en Christine van Basten-Boddin ondertekenden de brief aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid woensdag ten overstaan van de pers. Winants is burgemeester van Venray en voorzitter van het regio-overleg Wvggz Noord- en Midden-Limburg. Als burgemeester van Beek is Van Basten-Boddin voorzitter van hetzelfde overleg, maar dan in Zuid-Limburg.

Burgemeester
In de wet is opgenomen dat patiënten met psychische klachten die verplichte zorg nodig hebben een gesprek moeten hebben met de burgemeester, voordat er een maatregel wordt opgelegd. Het doel van die regel is om de rechtspositie van de patiënten te versterken, maar in de praktijk blijkt dat patiënten zo’n gesprek met een burgemeester als intimiderend ervaren, menen Winants en Van Basten-Boddin. Zij vinden dat dat verplichte gesprek daardoor zijn doel voorbijschiet. Daarom moet die verplichting wat hen betreft dan ook uit de wet worden gesloopt.

"Het is net als een brand: je belt dan de brandweer en die moet de brand blussen en niet eerst met allerlei instanties gaan overleggen", zegt Winants erover. Mensen in crisis zijn volgens hem vaak niet in staat tot een gesprek en kunnen een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving, zodra zij onder spanning staan. Dat is gevaarlijk voor medewerkers in de crisisdienst, menen de twee Wvvgz-voorzitters.

Formulieren
Zij vinden ook dat zorgmedewerkers die patiënten in het kader van de Wvggz behandelen binnen veel te korte termijn veel te veel formulieren moeten invullen. Dat moet ook anders van het tweetal.

Wijzigingsvoorstel
Minister Grapperhaus is van plan om nog dit jaar een wijzigingsvoorstel voor de wet voor te leggen aan de Tweede Kamer. Winants en Van Basten-Boddin hopen dat de minister hun brandbrief daarin meeneemt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen