Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse brandbrief naar Grapperhaus en Blokhuis

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 14:58

De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is een bureaucratisch gedrocht. Dat staat in een brandbrief van de Limburgse burgemeesters aan minister Grapperhaus.

Weliswaar zijn patiënten met psychische klachten in dat verplichte zorgtraject zelf bevoegd om beslissingen te nemen, maar daar staat tegenover dat hulpverleners worden opgezadeld met een enorme papieren tijger. De wet moet aangepast worden, zodat die uit te voeren is.

Brandbrief
Luc Winants en Christine van Basten-Boddin ondertekenden de brief aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid woensdag ten overstaan van de pers. Winants is burgemeester van Venray en voorzitter van het regio-overleg Wvggz Noord- en Midden-Limburg. Als burgemeester van Beek is Van Basten-Boddin voorzitter van hetzelfde overleg, maar dan in Zuid-Limburg.

Burgemeester
In de wet is opgenomen dat patiënten met psychische klachten die verplichte zorg nodig hebben een gesprek moeten hebben met de burgemeester, voordat er een maatregel wordt opgelegd. Het doel van die regel is om de rechtspositie van de patiënten te versterken, maar in de praktijk blijkt dat patiënten zo’n gesprek met een burgemeester als intimiderend ervaren, menen Winants en Van Basten-Boddin. Zij vinden dat dat verplichte gesprek daardoor zijn doel voorbijschiet. Daarom moet die verplichting wat hen betreft dan ook uit de wet worden gesloopt.

"Het is net als een brand: je belt dan de brandweer en die moet de brand blussen en niet eerst met allerlei instanties gaan overleggen", zegt Winants erover. Mensen in crisis zijn volgens hem vaak niet in staat tot een gesprek en kunnen een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving, zodra zij onder spanning staan. Dat is gevaarlijk voor medewerkers in de crisisdienst, menen de twee Wvvgz-voorzitters.

Formulieren
Zij vinden ook dat zorgmedewerkers die patiënten in het kader van de Wvggz behandelen binnen veel te korte termijn veel te veel formulieren moeten invullen. Dat moet ook anders van het tweetal.

Wijzigingsvoorstel
Minister Grapperhaus is van plan om nog dit jaar een wijzigingsvoorstel voor de wet voor te leggen aan de Tweede Kamer. Winants en Van Basten-Boddin hopen dat de minister hun brandbrief daarin meeneemt.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen