Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse boeren verkopen het vaakst direct aan consument

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 6:38

Limburg heeft het grootste aantal boeren waar je rechtstreeks lanbouwproducten kunt kopen. Een op de vijf Limburgse landbouwbedrijven doet aan deze zogenoemde korteketenverkoop.

Dat komt neer op 20 procent van alle Limburgse boeren. Dat is het hoogste aandeel van alle provincies, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Maastricht
Maastricht voert de de Limburgse ranglijst aan. Daar verkopen 12 van de 38 boeren (vrijwel) direct aan de consument. Dat komt neer op 31,6 procent. Venlo volgt op de voet met 31,3 procent. Maasgouw staat met 30,8 procent op de derde plek.

Anderhalf miljard
In 2017 verkochten landelijk gezien 5700 van de landbouwbedrijven hun waren direct aan consumenten of via hoogstens één tussenpersoon. In 2020 is dat aantal gestegen naar 7200. Zo'n tussenschakel kan bijvoorbeeld een restaurant of tuincentrum zijn waar boeren direct aan verkopen. Deze zogeheten verkoop via de korte keten leverde boeren in de twaalf maanden tot en met maart 2020 circa 1,5 miljard euro op.

Sierteelt
Het actiefst in de directe verkoop zijn ondernemers in de sierteelt, met een omzet van 583 miljoen euro uit planten en bloemen die via maximaal één tussenpartij de klant bereiken. Tuinbouwbedrijven in groente en fruit verdienden er zo'n 398 miljoen euro mee. Ook onder pluimveehouders en melkveehouders werd een substantieel bedrag binnengehaald met de directe verkoop van melk of eieren, aldus het CBS.

Corona
Hoewel de animo om direct aan consumenten te verkopen groeit in de landbouw, doet nog altijd maar een minderheid van 13,7 procent van alle boeren en tuinders dit. Dat is wel een groter aandeel dan de 10,5 procent in 2017. Welk effect de coronapandemie op de verkoop 'vanaf het erf' heeft gehad, is nog niet bekend. De meest recente cijfers waar het CBS mee werkt zijn van 1 april van vorig jaar.

Keurmerk
Binnen de landbouw klinkt geregeld kritiek op de lage prijzen die boeren zouden krijgen voor hun waren die via allerlei tussenhandelaren in de supermarkt belanden. Actiegroep Farmers Defence Force, bekend van protesten en blokkades wegens de stikstofproblematiek, stelde daarom eind vorig jaar een keurmerk voor waarbij supermarkten 3 procent van hun omzet aan boeren afdragen. Boeren en de Nederlandse supermarkten spraken deze week af om in een soort polderoverleg betere afspraken te maken over verdienmodellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen