Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse bieten gaan schip op: 8000 vrachtwagens minder

Geplaatst opwoensdag 15 september 2021 - 14:40

Voor het eerst in zestien jaar worden Limburgse suikerbieten weer over het water vervoerd. Dat scheelt een hoop vrachtwagens.

Het eerste schip met Limburgse 'kroote' vaart woensdag uit.

Video L1

270.000 kilo
Ruim 200 binnenvaartschepen gaan elk jaar 270.000 ton aan bieten naar Cosun Beet Company varen. Dat bedrijf, in het Brabantse Dinteloord, stond vroeger bekend als Suiker Unie. Het bedrijf maakt onder andere voeding en groene energie van de bieten uit onze provincie.

Minder vrachtwagens nodig
Met de switch van weg naar water rijden per jaar 8000 vrachtwagens minder over de snelweg. De nieuwe manier van transport draagt niet alleen bij aan CO2-reductie, maar ook aan het verminderen van de filedruk op snelwegen. De komende achttien weken rijden er alleen nog vrachtwagens uit Zuid-Limburg naar de Beatrixhaven in Maastricht om de schepen te bevoorraden.

Duurzamer
"We zijn ontzettend trots dat we na een succesvolle proef vorig jaar nu definitief bij kunnen dragen aan een verduurzaming van dit logistieke proces", zegt Guido Loeffen, manager Havens bij L'Ortye.

De Provincie Limburg was ook betrokken bij die proef. "Het vervoer over water is een duurzaam alternatief voor het vrachtverkeer over de weg", vertelt klimaatgedeputeerde Maarten van Gaans. "Het sluit aan bij ons streven om de CO2-uitstoot in Limburg terug te dringen en de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Die omslag kunnen we alleen bereiken als het bedrijfsleven en overheden samenwerken. Daar is dit initiatief een prima voorbeeld van."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen