Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse bedrijven zien geen kansen in coronacrisis

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 6:15

Slecht 3 procent van de Limburgse bedrijven ziet kansen in de crisistijd. In Nederland is dat 40 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Zuyd Hogeschool.

De uitkomst is volgens onderzoeker Steven de Groot niet echt een verrassing.

Broeinest voor innovatie
Limburg is trots op de Brightlands campussen. Dat zijn namelijk broeinesten van innovatieve bedrijven. Plekken waar start-ups aan nieuwe ideeën werken. Waar de uitvindingen van de toekomst worden bedacht. Toch blijkt uit veel rapporten dat de innovatiekracht, de kracht om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, in onze provincie tegen valt. "Er zijn in Limburg prachtige bedrijven. Ook voorlopers", zegt lector Innovatief Ondernemen Steven de Groot van Zuyd Hogeschool. "Maar je moet wel goed zoeken.”

Samenstelling economie
De Brightlands campussen werken volgens hem redelijk goed. "Maar dat is maar een fractie van de totale Limburgse economie." Zijn rapport over de impact van de coronacrisis, laat opnieuw zien dat de innovatie in onze provincie achterblijft bij de rest van Nederland. Dat komt volgens De Groot onder andere door de samenstelling van het bedrijfsleven. "In Limburg zijn veel kleine bedrijven. Die hebben vaak geen geld en tijd om te innoveren." Dat Limburg achterop raakt op het gebied van innovaties, blijkt ook wel uit de top 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland. Daarin stond vorig jaar maar een bedrijf uit onze provincie.

Lees ook: Maar één Limburgs bedrijf in Innovatie Top 100

Samenwerking
Daarom moeten bedrijven meer gaan samenwerken. Want innoveren is crisistijd van groot belang. Maar de bedrijven in onze provincie staan te veel met de ruggen naar elkaar toe. "Concurrenten moeten gaan samenwerken. Daar zit de winst in", aldus de lector. "Er vinden veel innovaties op bedrijfsniveau plaats. Bijvoorbeeld bij Nedcar. Daar moeten meer bedrijven bij betrokken worden."

Stimuleren
Samenwerken moet volgens hem meer gestimuleerd worden. "Bedrijven in sectoren moeten samen kijken wat ze kunnen ontwikkelen. Bedrijven in een keten hebben veel gemeen." Daarom moeten bedrijven hulp krijgen. De Groot pleit voor de terugkeer van Synthens. Deze organisatie, opgetuigd door het ministerie van economische zaken, adviseerde jarenlang bedrijven in Nederland, maar werd wegbezuinigd toen het economisch beter ging. “Bedrijven die werden geadviseerd door Sythens scoorden duidelijk beter. De bedrijven hadden na hulp van Synthens gemiddeld een omzetgroei van 12 procent, 73 procent ontwikkelden nieuwe diensten of producten. Dat hebben we nu nodig." Maar ook voor de provincie is een belangrijke taak weggelegd. "Er is onvoldoende focus op economisch beleid. De provincie moet duidelijk kiezen welke sectoren van belang zijn”, zegt de lector. "Dat gebeurt nu niet." De verwachting is dat Limburg extra hard geraakt wordt door de coronacrisis.

Lees ook: Limburgse economie kwetsbaar voor coronacrisis

Cultuur
Daarnaast speelt ook de cultuur binnen bedrijven een rol. "Als ik in Utrecht op het station op de roltrap stap, rent iedereen naar boven", verklaart De Groot. "Op het station in Sittard blijft iedereen op de roltrap staan.” En die mentaliteit speelt ook het bedrijfsleven parten. Vooral nu moeten de bedrijven de mouwen opstropen en creatief zijn. "In crisistijd is het belangrijk dat bedrijven kijken waar ze goed in zijn en zich daar op richten", weet De Groot. "Daarnaast moeten ze met andere bedrijven samenwerken. Doen ze dat niet. Dan vallen ze om."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen