Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse basisscholen massaal in verzet tegen flexwet

Geplaatst opmaandag 7 maart 2016 - 16:29

Tientallen basisscholen in Limburg protesteren tegen de nieuwe flexwet.

Verschillende schoolbesturen vrezen dat ze daardoor kinderen naar huis moeten sturen, zo blijkt uit een rondgang van L1.

Vervangers
Basisscholen maken veel gebruik van vervangers als leerkrachten ziek zijn. Maar met de nieuwe flexwet moeten ze de vervanger een vast contract aanbieden als die drie keer is ingevallen. Dat doen de schoolbesturen niet omdat ze daar geen geld voor hebben. Ze zijn bang dat ze daarom geen vervangers kunnen vinden en de kinderen dus geen les krijgen.

Meer kans
De nieuwe flexwet gaat per 1 juli in en moet mensen meer kans bieden op een vaste baan. "Als dit werkelijkheid wordt, dan vrees ik dat wij kinderen naar huis moeten sturen en dat is echt iets wat wij in het primair onderwijs niet willen. Dit is een slechte wet," reageert Kiki Huijnen van Movare, een onderwijskoepel met 50 basisscholen in Parkstad en omgeving.

Foto: iStock

Kinderen naar huis
De zes grootste schoolbesturen in Zuid-Limburg gaan zich dinsdag beraden op mogelijke acties. In Friesland roepen de scholen zo min mogelijk invalkrachten op en sturen ze de kinderen al naar huis als ze geen vervanger kunnen vinden. Kiki Huijnen: "Ik ondersteun de collega's in Friesland, want ook wij hebben daar mee te maken."

Ouders nodig
MosaLira, met 17 basisscholen in Maastricht en omgeving, sluit zich ook aan bij het protest. Maar volgens bestuursvoorzitter Theo van Mulken moeten niet alleen de onderwijskoepels in actie komen. "Alleen de bestuurders vormen een te kleine groep. We hebben ouders en leerkrachten nodig die mee gaan protesteren. Met name in het belang van de kinderen zodat we les kunnen blijven geven. Ook als er een griepepidemie is."

Rampzalig
Onderwijsinstelling Kerobei in Venlo en omgeving vertegenwoordigt ruim 20 basisscholen is al langer in verzet. Bestuursvoorzitter Hans Soentjens noemt de wet "rampzalig".
Dinsdag wordt duidelijk hoe de basisscholen in Zuid-Limburg zich gaan verzetten tegen de flexwet.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Griepgolf leidt tot problemen in het basisonderwijs
Scholen: klas naar huis te sturen bij ziekte leerkracht
Zuid-Limburgse scholen schrijven brandbrief om flexwet
Video: eerste geslaagden Weerterlogie (6 apr 2016)
Video: eerste geslaagden Weerterlogie
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen