Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse basisscholen kampen met lerarentekort

Geplaatst opmaandag 20 augustus 2018 - 7:00

Limburgse onderwijsbestuurders beginnen het nieuwe schooljaar met grote zorgen over het lerarentekort, zo blijkt uit een rondgang van L1 langs diverse scholenkoepels.

"Bij een calamiteit, zoals een grote griepgolf, hebben we een probleem. In het uiterste geval moeten we kinderen naar huis sturen", zegt Bert Nelissen, voorzitter van het college van bestuur van Innovo.

Geen vervangers
Innovo is de koepelorganisatie van ruim veertig scholen voor primair onderwijs in Zuid- en Midden-Limburg. Bij Innovo heeft elke klas aan de start van het nieuwe schooljaar een juf of meester, maar er zijn vrijwel geen vervangers te vinden. Andere scholenkoepels kampen met hetzelfde probleem.

Naar huis gestuurd
"Wat er nu op andere plekken in Nederland gaande is, gaat in Limburg ook gebeuren", aldus Peter Groos, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting kom Leren, dat op twintig scholen in Maastricht en het Heuvelland onderwijs verzorgt. "Ouders moeten zich erop voorbereiden dat er kinderen naar huis gestuurd gaan worden."

De basisscholen van Stichting kom Leren hebben hun roosters in de zomer rond weten te maken, maar ook hier zijn er geen vervangers die kunnen bijspringen wanneer dat nodig is. Dit betekent dat eigen mensen gaten in het rooster moeten opvullen, hetgeen de werkdruk verhoogt.

Falend beleid
Peter Groos ziet falend overheidsbeleid als de oorzaak van het lerarentekort. De salarissen hadden vijf jaar geleden al omhoog gemoeten, meent hij. Volgens Bert Nelissen van Innovo heeft de introductie van toelatingstoetsen voor de PABO niet het gewenste effect gehad. "In plaats van betere mensen, begonnen er minder mensen aan de opleiding."

Kwaliteit onderwijs
Bij Stichting Kerobei, dat negentien scholen in Noord-Limburg beheert, zijn er vorig schooljaar dertien klassen naar huis gestuurd wegens een gebrek aan leerkrachten. "We doen er alles aan om dit te voorkomen. Zo vragen we onze parttimers om meer te werken", zegt voorzitter van het college van bestuur Hans Soentjens. Toch verwacht hij dat er dit jaar nog meer klassen naar huis gestuurd gaan worden.

Soentjens maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en signaleert daarnaast nog een ander probleem: een gebrek aan directeuren en teamleiders. Als gevolg van de nieuwe cao hebben leraren per 1 augustus een nieuwe, hogere onderwijsschaal gekregen, maar dit geldt niet voor leidinggevenden. Hierdoor zijn de verhoudingen scheefgetrokken, aldus Soentjens.

Charme-offensief
Volgens prognoses van de Zuid-Limburgse onderwijsstichting Movare, die 47 scholen onder zich heeft, zal het lerarentekort de komende jaren alleen maar toenemen. Movare is één van de onderwijsstichtingen die dit najaar samen met De Nieuwste Pabo in Sittard een charme-offensief start om het beroep van leerkracht op de kaart te zetten.

Daarnaast wordt er ingezet op zij-instromers, professionals vanuit andere vakgebieden die omgeschoold worden en tegelijkertijd praktijkervaring opdoen. "En ook het differentiëren in onderwijstaken kan een oplossing zijn", zegt bestuurssecretaris John Wevers. "Movare geeft hier invulling aan met functies als leraarondersteuner, onderwijs- en schoolassistent. Zo worden taken binnen het onderwijs anders verdeeld."

Structureel tekort
Bij Stichting Kindante, dat ruim ruim dertig scholen in Beek, Echt-Susteren, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein bestuurt, is er bij de start van het nieuwe schooljaar nog 4,5 FTE vacatureruimte in het speciaal onderwijs. Voor het regulier basisonderwijs zijn alle plekken ingevuld. "Toch komen ook wij structureel tekort", zegt voorzitter van het college van bestuur Peter Lemmens. "In plaats van de gewenste tachtig, hebben wij maar zestig vervangers."

Net zoals Movare zet Kindante in op het werken met zij-instromers en een charme-offensief samen met de PABO. Daarnaast is Lemmens ervan overtuigd dat een andere manier van werken vereist is. “Door grotere groepen te creeëren, bijvoorbeeld van honderd kinderen onder leiding van vier leerkrachten, kun je meer gebruik maken van de sterke kanten van leerkrachten. De ene docent is sterker op het gebied van creatieve vakken, de ander op het gebied van taal. Het werk wordt aantrekkelijker wanneer je niet álles hoeft te doen."

Radicaal aanpassen
Bert Nelissen van Innovo is het hiermee eens. Volgens hem zullen scholen in de nabije toekomst de organisatie van het onderwijs radicaal moeten aanpassen. Dat betekent: werken met grotere groepen leerlingen, qua leeftijd heterogeen samengesteld. Het onderwijs zou in dit geval niet door één leerkracht, maar door meerdere leerkrachten, ondersteuners en specialisten samen verzorgd moeten worden. Nelissen: "Wij hebben dit al veelvuldig toegepast in onze kleine scholen en de ervaringen zijn uitstekend."

Luister ook: Nieuw schooljaar start met zorgen over lerarentekort

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen