Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse basisscholen kampen met lerarentekort

Geplaatst opmaandag 20 augustus 2018 - 7:00

Limburgse onderwijsbestuurders beginnen het nieuwe schooljaar met grote zorgen over het lerarentekort, zo blijkt uit een rondgang van L1 langs diverse scholenkoepels.

"Bij een calamiteit, zoals een grote griepgolf, hebben we een probleem. In het uiterste geval moeten we kinderen naar huis sturen", zegt Bert Nelissen, voorzitter van het college van bestuur van Innovo.

Geen vervangers
Innovo is de koepelorganisatie van ruim veertig scholen voor primair onderwijs in Zuid- en Midden-Limburg. Bij Innovo heeft elke klas aan de start van het nieuwe schooljaar een juf of meester, maar er zijn vrijwel geen vervangers te vinden. Andere scholenkoepels kampen met hetzelfde probleem.

Naar huis gestuurd
"Wat er nu op andere plekken in Nederland gaande is, gaat in Limburg ook gebeuren", aldus Peter Groos, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting kom Leren, dat op twintig scholen in Maastricht en het Heuvelland onderwijs verzorgt. "Ouders moeten zich erop voorbereiden dat er kinderen naar huis gestuurd gaan worden."

De basisscholen van Stichting kom Leren hebben hun roosters in de zomer rond weten te maken, maar ook hier zijn er geen vervangers die kunnen bijspringen wanneer dat nodig is. Dit betekent dat eigen mensen gaten in het rooster moeten opvullen, hetgeen de werkdruk verhoogt.

Falend beleid
Peter Groos ziet falend overheidsbeleid als de oorzaak van het lerarentekort. De salarissen hadden vijf jaar geleden al omhoog gemoeten, meent hij. Volgens Bert Nelissen van Innovo heeft de introductie van toelatingstoetsen voor de PABO niet het gewenste effect gehad. "In plaats van betere mensen, begonnen er minder mensen aan de opleiding."

Kwaliteit onderwijs
Bij Stichting Kerobei, dat negentien scholen in Noord-Limburg beheert, zijn er vorig schooljaar dertien klassen naar huis gestuurd wegens een gebrek aan leerkrachten. "We doen er alles aan om dit te voorkomen. Zo vragen we onze parttimers om meer te werken", zegt voorzitter van het college van bestuur Hans Soentjens. Toch verwacht hij dat er dit jaar nog meer klassen naar huis gestuurd gaan worden.

Soentjens maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en signaleert daarnaast nog een ander probleem: een gebrek aan directeuren en teamleiders. Als gevolg van de nieuwe cao hebben leraren per 1 augustus een nieuwe, hogere onderwijsschaal gekregen, maar dit geldt niet voor leidinggevenden. Hierdoor zijn de verhoudingen scheefgetrokken, aldus Soentjens.

Charme-offensief
Volgens prognoses van de Zuid-Limburgse onderwijsstichting Movare, die 47 scholen onder zich heeft, zal het lerarentekort de komende jaren alleen maar toenemen. Movare is één van de onderwijsstichtingen die dit najaar samen met De Nieuwste Pabo in Sittard een charme-offensief start om het beroep van leerkracht op de kaart te zetten.

Daarnaast wordt er ingezet op zij-instromers, professionals vanuit andere vakgebieden die omgeschoold worden en tegelijkertijd praktijkervaring opdoen. "En ook het differentiëren in onderwijstaken kan een oplossing zijn", zegt bestuurssecretaris John Wevers. "Movare geeft hier invulling aan met functies als leraarondersteuner, onderwijs- en schoolassistent. Zo worden taken binnen het onderwijs anders verdeeld."

Structureel tekort
Bij Stichting Kindante, dat ruim ruim dertig scholen in Beek, Echt-Susteren, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein bestuurt, is er bij de start van het nieuwe schooljaar nog 4,5 FTE vacatureruimte in het speciaal onderwijs. Voor het regulier basisonderwijs zijn alle plekken ingevuld. "Toch komen ook wij structureel tekort", zegt voorzitter van het college van bestuur Peter Lemmens. "In plaats van de gewenste tachtig, hebben wij maar zestig vervangers."

Net zoals Movare zet Kindante in op het werken met zij-instromers en een charme-offensief samen met de PABO. Daarnaast is Lemmens ervan overtuigd dat een andere manier van werken vereist is. “Door grotere groepen te creeëren, bijvoorbeeld van honderd kinderen onder leiding van vier leerkrachten, kun je meer gebruik maken van de sterke kanten van leerkrachten. De ene docent is sterker op het gebied van creatieve vakken, de ander op het gebied van taal. Het werk wordt aantrekkelijker wanneer je niet álles hoeft te doen."

Radicaal aanpassen
Bert Nelissen van Innovo is het hiermee eens. Volgens hem zullen scholen in de nabije toekomst de organisatie van het onderwijs radicaal moeten aanpassen. Dat betekent: werken met grotere groepen leerlingen, qua leeftijd heterogeen samengesteld. Het onderwijs zou in dit geval niet door één leerkracht, maar door meerdere leerkrachten, ondersteuners en specialisten samen verzorgd moeten worden. Nelissen: "Wij hebben dit al veelvuldig toegepast in onze kleine scholen en de ervaringen zijn uitstekend."

Luister ook: Nieuw schooljaar start met zorgen over lerarentekort

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen