Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse autobranche in zwaar weer door corona

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 6:00

Autodealers en garages merken nu al de gevolgen van de coronacrisis. De verkoop van auto's stagneert, waardoor de markt bijna tot stilstand is gekomen.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij verschillende bedrijven. Het ING Economisch Bureau becijferde maandag dat het aantal registraties van nieuwe personenwagens in de eerste drie weken van maart zo'n 30 procent lager lag dan een jaar eerder. Vooral particuliere kopers blijven door de coronacrisis thuis. Ook de Limburgse autobranche heeft daar flink last van.

Proefrit
Voor zover bekend zijn alle autobedrijven nog open, maar wel hebben ze de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Overal ligt ontsmettingsgel en ook de anderhalve meter-maatregel is van kracht. Als iemand een proefritje maakt, wordt de auto daarna grondig gereinigd. De bedrijven hopen dat de klanten daardoor toch blijven komen, maar niets is minder waar.

Geen prioriteit
Bij de Kia-garage in Heerlen constateren de verkopers dat de markt nagenoeg stilligt. "De snuffelaars blijven thuis. Als al iemand komt is het een zakelijke klant, maar de verkoop is zeker met 50 procent gedaald de laatste twee weken", zegt verkoper Kenny Konings. Omdat er altijd onderhoud en reparatie nodig zijn, valt de omzet niet helemaal stil. Het nadeel daaraan is dat de bedrijven geen gebruik kunnen maken van hulp vanuit de overheid, omdat er toch altijd omzet is. "Het na-effect zal ook groot zijn, want ook na de crisis zullen mensen niet massaal auto's gaan kopen", zegt de Kia-verkoper.

Helft minder
Ook Volvo-dealer Harry Biermans constateert dat de helft minder auto's worden verkocht. Hij is wel optimistisch over de toekomst. "Uiteindelijk hebben mensen toch altijd een auto nodig, al is dat nu geen prioriteit." Wel loopt de afdeling onderhoud en service nog redelijk goed, waardoor er altijd nog werk is voor het personeel.

Online
Ook bij Wealer AutoArena, met verschillende Limburgse vestigingen, is de crisis merkbaar. Maar directeur Mark van der Linden ziet nog wel een positieve kant. "Je ziet dat veel mensen online nu een auto gaan kopen. Dan hoeven ze niet eens naar de zaak te komen, alleen voor een testrit. De medewerkers die daarmee bezig zijn, hebben het juist drukker dan normaal. Maar in de showroom is het ook bij ons erg rustig", aldus Van der Linden.

Komende periode
Peugeot Welling in Heerlen hoopt dat de overheid de helpende hand toesteekt. "Als deze omzetdalingen blijven voortduren, dan hebben we dat ook wel nodig, hoewel we tegen een stootje kunnen", zegt directeur Bram Dieteren. Toch is voor hem de veiligheid van de klant en het personeel het belangrijkste. "We doen echt wat we kunnen. Alles wordt regelmatig gedesinfecteerd."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen