Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse autobranche in zwaar weer door corona

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 6:00

Autodealers en garages merken nu al de gevolgen van de coronacrisis. De verkoop van auto's stagneert, waardoor de markt bijna tot stilstand is gekomen.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij verschillende bedrijven. Het ING Economisch Bureau becijferde maandag dat het aantal registraties van nieuwe personenwagens in de eerste drie weken van maart zo'n 30 procent lager lag dan een jaar eerder. Vooral particuliere kopers blijven door de coronacrisis thuis. Ook de Limburgse autobranche heeft daar flink last van.

Proefrit
Voor zover bekend zijn alle autobedrijven nog open, maar wel hebben ze de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Overal ligt ontsmettingsgel en ook de anderhalve meter-maatregel is van kracht. Als iemand een proefritje maakt, wordt de auto daarna grondig gereinigd. De bedrijven hopen dat de klanten daardoor toch blijven komen, maar niets is minder waar.

Geen prioriteit
Bij de Kia-garage in Heerlen constateren de verkopers dat de markt nagenoeg stilligt. "De snuffelaars blijven thuis. Als al iemand komt is het een zakelijke klant, maar de verkoop is zeker met 50 procent gedaald de laatste twee weken", zegt verkoper Kenny Konings. Omdat er altijd onderhoud en reparatie nodig zijn, valt de omzet niet helemaal stil. Het nadeel daaraan is dat de bedrijven geen gebruik kunnen maken van hulp vanuit de overheid, omdat er toch altijd omzet is. "Het na-effect zal ook groot zijn, want ook na de crisis zullen mensen niet massaal auto's gaan kopen", zegt de Kia-verkoper.

Helft minder
Ook Volvo-dealer Harry Biermans constateert dat de helft minder auto's worden verkocht. Hij is wel optimistisch over de toekomst. "Uiteindelijk hebben mensen toch altijd een auto nodig, al is dat nu geen prioriteit." Wel loopt de afdeling onderhoud en service nog redelijk goed, waardoor er altijd nog werk is voor het personeel.

Online
Ook bij Wealer AutoArena, met verschillende Limburgse vestigingen, is de crisis merkbaar. Maar directeur Mark van der Linden ziet nog wel een positieve kant. "Je ziet dat veel mensen online nu een auto gaan kopen. Dan hoeven ze niet eens naar de zaak te komen, alleen voor een testrit. De medewerkers die daarmee bezig zijn, hebben het juist drukker dan normaal. Maar in de showroom is het ook bij ons erg rustig", aldus Van der Linden.

Komende periode
Peugeot Welling in Heerlen hoopt dat de overheid de helpende hand toesteekt. "Als deze omzetdalingen blijven voortduren, dan hebben we dat ook wel nodig, hoewel we tegen een stootje kunnen", zegt directeur Bram Dieteren. Toch is voor hem de veiligheid van de klant en het personeel het belangrijkste. "We doen echt wat we kunnen. Alles wordt regelmatig gedesinfecteerd."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen