Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse autobranche in zwaar weer door corona

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 6:00

Autodealers en garages merken nu al de gevolgen van de coronacrisis. De verkoop van auto's stagneert, waardoor de markt bijna tot stilstand is gekomen.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij verschillende bedrijven. Het ING Economisch Bureau becijferde maandag dat het aantal registraties van nieuwe personenwagens in de eerste drie weken van maart zo'n 30 procent lager lag dan een jaar eerder. Vooral particuliere kopers blijven door de coronacrisis thuis. Ook de Limburgse autobranche heeft daar flink last van.

Proefrit
Voor zover bekend zijn alle autobedrijven nog open, maar wel hebben ze de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Overal ligt ontsmettingsgel en ook de anderhalve meter-maatregel is van kracht. Als iemand een proefritje maakt, wordt de auto daarna grondig gereinigd. De bedrijven hopen dat de klanten daardoor toch blijven komen, maar niets is minder waar.

Geen prioriteit
Bij de Kia-garage in Heerlen constateren de verkopers dat de markt nagenoeg stilligt. "De snuffelaars blijven thuis. Als al iemand komt is het een zakelijke klant, maar de verkoop is zeker met 50 procent gedaald de laatste twee weken", zegt verkoper Kenny Konings. Omdat er altijd onderhoud en reparatie nodig zijn, valt de omzet niet helemaal stil. Het nadeel daaraan is dat de bedrijven geen gebruik kunnen maken van hulp vanuit de overheid, omdat er toch altijd omzet is. "Het na-effect zal ook groot zijn, want ook na de crisis zullen mensen niet massaal auto's gaan kopen", zegt de Kia-verkoper.

Helft minder
Ook Volvo-dealer Harry Biermans constateert dat de helft minder auto's worden verkocht. Hij is wel optimistisch over de toekomst. "Uiteindelijk hebben mensen toch altijd een auto nodig, al is dat nu geen prioriteit." Wel loopt de afdeling onderhoud en service nog redelijk goed, waardoor er altijd nog werk is voor het personeel.

Online
Ook bij Wealer AutoArena, met verschillende Limburgse vestigingen, is de crisis merkbaar. Maar directeur Mark van der Linden ziet nog wel een positieve kant. "Je ziet dat veel mensen online nu een auto gaan kopen. Dan hoeven ze niet eens naar de zaak te komen, alleen voor een testrit. De medewerkers die daarmee bezig zijn, hebben het juist drukker dan normaal. Maar in de showroom is het ook bij ons erg rustig", aldus Van der Linden.

Komende periode
Peugeot Welling in Heerlen hoopt dat de overheid de helpende hand toesteekt. "Als deze omzetdalingen blijven voortduren, dan hebben we dat ook wel nodig, hoewel we tegen een stootje kunnen", zegt directeur Bram Dieteren. Toch is voor hem de veiligheid van de klant en het personeel het belangrijkste. "We doen echt wat we kunnen. Alles wordt regelmatig gedesinfecteerd."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen