Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse assistentie bij blussen brand Griendtsveen

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 13:40

De brandweer in Noord-Limburg helpt bij het blussen van een grote brand op de Deurnese Peel in Griendtsveen.

De brand strekt zich uit over een natuurgebied van zo'n 500 bij 800 meter dat op de grens ligt van Noord-Brabant en Limburg. Door de droogte en de wind grijpt het vuur snel om zich heen. Het gaat om een veengebied, waardoor het vuur onder de grond verder smeult en erg lastig is te bestrijden.

Heli's en drones
De brandmelding werd iets na 12:30 uur gedaan. Boven het gebied vliegen diverse helikopters en drones om de uitbreiding van de brand in de gaten te houden. Twee helikopters van Defensie is gevraagd om te helpen met blussen. Of de toestellen zijn ingezet, is niet duidelijk.

De helikopters kunnen uitkomst bieden omdat het natuurgebied moeilijk bereikbaar is voor voertuigen en manschappen van de brandweer. "Je zakt snel weg in de veengrond. De brand woedt op een dorre laag die bovenop het veen ligt. We krijgen het vuur nog niet onder controle", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Stoplijn
Met een stoplijn hoopt de brandweer het vuur in te dammen, meldt Omroep Brabant. Zo'n stoplijn is een grens die flink nat wordt gehouden, in de hoop dat de brand er niet overheen gaat.

NL-Alerts
Vanwege de grote rookontwikkeling zijn omwonenden door middel van twee NL-Alerts opgeroepen binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Door de krachtige oostenwind, zijn de rook en brandlucht tot aan de Belgische waargenomen.

Recorddroog
De afgelopen zes weken heeft de droogte recordcijfers gehaald. Dat meldt Meteo Limburg maandag. Het uitblijven van neerslag maakt de kans op natuurbranden erg groot. De brandweer waarschuwde de afgelopen weken al om extra alert te zijn op vuur in de natuur.

Lees ook: April doet wat hij wil: van recordnat naar recorddroog

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen