Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse arts kan worden vervolgd vanwege uitlatingen

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 12:01

Homeopathisch arts Piet van Herten uit Maasbree kan wel degelijk worden vervolgd voor zijn onjuiste uitlatingen tijdens de anti-coronademonstratie in Amsterdam, afgelopen zondag.

Ook kan hij worden aangepakt vanwege het op grote schaal verstrekken van gezondheidsverklaringen voor het niet dragen van mondkapjes, zonder medische onderbouwing. Dat zegt docent gezondheidsrecht aan de Universiteit Maastricht Rankie ten Hoopen.

Faken
De arts uit Maasbree zei zondag onder meer dat corona nu niet bestaat en dat er niemand op de IC ligt met Covid-19. Artsen zouden alles faken omdat ze voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen. Tegen deze leugenachtige verklaringen zijn inmiddels bij de inspectie tientallen klachten binnengekomen. Alles bij elkaar aanleiding voor een uitgebreid onderzoek.

Video: NH Nieuws

Weg kwijt
Medisch ethicus Guido de Wert is snel klaar met de zaak. "Deze man is duidelijk de weg kwijt, daar heb je geen ethicus voor nodig." Volgens de docent gezondheidsrecht past het gedrag niet bij de beroepsgroep voor artsen. "Je moet je altijd professioneel gedragen en dit schaadt de vertrouwensrelatie met de patiënt."

Lees ook: Klachtenregen na uitspraken Limburgse arts bij coronaprotest

Gezondheidsverklaring
De arts uit Maasbree zou inmiddels op grote schaal gezondheidsverklaringen hebben afgegeven waardoor mensen geen mondkapjes hoeven te dragen. "Dat mag alleen als het medisch onderbouwd is en hij de patiënten daadwerkelijk heeft gezien. Zo niet, dan handelt hij in strijd met de wet", zegt Ten Hoopen.

Tuchtrechter
Volgens haar ligt een zaak voor de strafrechter niet voor de hand, wel is de kans groot dat de tuchtrechter zich over deze casus buigt. Die kan eventueel besluiten dat de arts zijn registratie kwijtraakt. In dat geval mag hij zich in de toekomst geen homeopathisch arts meer noemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen