Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse arbiter over racisme: 'Ze riepen kut-Marokkaan'

Geplaatst opdinsdag 19 november 2019 - 16:49

De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior die dit weekend werd stilgelegd na racistische geluiden vanaf de tribune is wereldnieuws. Ook de Maastrichtse scheidsrechter Jalil Semrane kreeg te maken met racisme op het veld, tijdens het degradatieduel tussen Sporting Sittard'13 en Schinveld.

"Ik had een overtreding van Sporting Sittard niet gezien en er niet voor gefloten", vertelt de 32-jarige Jalil Semrane uit Maastricht over de wedstrijd op 14 april dit jaar.

Wedstrijd stilgelegd
"Vervolgens pakte Schinveld de bal en werd een speler van Schinveld gehaakt", vertelt Semrane die daarop floot tegen Sporting Sittard. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de aanhangers van de Sittardse ploeg. "Kut-Marokkaan", kreeg de scheidsrechter naar zijn hoofd geslingerd, zo zegt hij. Na de racistische opmerking heeft Semrane de wedstrijd in de vierde klasse stilgelegd. De wedstrijd werd na een korte afkoelingsperiode alsnog voortgezet. Sporting Sittard won uiteindelijk met 4-2.

'Dit moet niet gebeuren'
"Ik vind dat de KNVB hard moet optreden", zegt de scheidsrechter. "Goede regels met de amateurverenigingen maken en kijken hoe het moet worden aangepakt. De KNVB moet dat aanpakken, we leven in 2019. Dit soort dingen moeten niet gebeuren."

Boete
Semrane denkt als oplossing aan een boete voor de amateurvoetbalvereniging waarvan de supporters zich misdragen. Hij denkt dat de voorzitter van de club de toeschouwers dan gaat aanpakken, aangezien de club de rekening krijgt. "Bij profvoetbal weet je al hoe dat gaat. Daar krijg je vaak een stadionverbod. Bij amateurvoetbal ligt dat iets anders."

Geweld
Volgens Semrane is de situatie erger geworden op het veld en langs de lijn. Hij doelt daarmee niet enkel op racisme, maar ook op ander (verbaal) geweld. "Soms ontstaat er ruzie tussen spelers of ze schelden de scheidsrechter uit. Ze duwen je, ze bedreigen je. Een jaar of tien geleden was dat minder." Hij vertelt ook over collega's die werden opgewacht buiten het veld en vervolgens in elkaar werden geslagen.

Uit het onderzoek Excessief geweld op en om de voetbalvelden van het Programma Politie & Wetenschap blijkt dat licht fysiek geweld, zoals een opstootje of duwen en discriminatie, bij (lagere) senioren ongeveer 1 keer per 10 wedstrijden voorkomt. Bij de junioren komt het licht fysieke geweld ongeveer 1 keer per 30 wedstrijden voor. De KNVB heeft een meldpunt voor wanordelijkheden, maar ook een noodnummer dat 24/7 bereikbaar is voor noodgevallen op of rondom het veld of de nazorg daarvan.

Schop in rug
Semrane ziet zijn functie als scheidsrechter in het amateurvoetbal als hobby. "Een scheids maakt ook fouten, een speler ook. Ze moeten niet te ver gaan. Drie weken geleden heb ik ook gefloten. In de 89ste minuut geef ik een speler voor de tweede keer geel. Op het eind van de wedstrijd geeft hij mij een schop in de rug. Een toeschouwer, een oudere man, stak zijn hand in mijn broekzak en heeft de rode kaart gepakt. Die heeft hij doorgescheurd", tekent de 32-jarige Maastrichtenaar op.

Stoppen?
"Ik heb collega's die zijn al gestopt. Soms twijfel ik ook, daarom ben ik nu ook even een weekend weg", vertelt Semrane. "Soms denk ik eraan om de kleintjes te gaan fluiten. Kleine kinderen zijn altijd leuk. Als het zo doorgaat, met duwen of noem maar op, dan houdt het op en dan wil niet lang meer doorgaan."

Politiek
De racistische spreekkoren waar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira zondag mee te maken kreeg, wordt hoog opgenomen. Zo schuift premier Mark Rutte aan bij het gesprek dat minister van Sport Bruno Bruins heeft aangekondigd. Vertegenwoordigers van de KNVB, scheidsrechters, Excelsior en FC Den Bosch nemen deel aan dat overleg. Verschillende andere politieke figuren spraken zich al uit tegen de gebeurtenis.

Reactie Nederlands elftal
Het Nederlands elftal reageert met een statement. In een foto op Twitter staan de Oranje spelers in een kring uitgestrekt met hun armen. Bij de foto staat 'Enough is enough, stop racism'.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen