Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse app-architect trots op bijdrage aan indammen virus

Geplaatst opzaterdag 10 oktober 2020 - 18:51

App-architect Ivo Jansch (43) is trots op zijn werk voor de landelijke coronamelder-app. Volgens Jansch, die in Eygelshoven is opgegroeid, kan de app helpen om het virus in te dammen.

"Ik doe dit werk al jaren, maar het komt niet vaak voor dat je een app ontwikkelt waar een wet voor komt waar de koning een handtekening onder zet."

Anderhalf miljoen downloads
Ivo Jansch is op de eerste dag dat de coronamelder wordt 'uitgerold' tevreden: "Zo'n anderhalf miljoen mensen hebben de app al geïnstalleerd. Het gaat de goede kant op. We schatten dat er twee à drie miljoen gebruikers nodig zijn om gunstig effect te zien."

Radar
Toen aan het begin van de coronacrisis gesproken werd over het ontwikkelen van een landelijke app kwam Jansch in het vizier van de overheid. "Ik heb een aantal stukken geschreven waarin ik mijn kritische mening gaf over wat er nodig is om zo'n app te ontwikkelen. Vanaf dat moment ben ik bij het ministerie op de radar gekomen. Ze zeiden mij 'als je het beter weet, kom dan maar helpen'."

Team
Sinds mei werkt Jansch samen met zo'n tachtig deskundigen aan het ontwikkelen van de app CoronaMelder. De klus zit er nog niet op voor de app-architect, die woont en werkt in Utrecht. "Nu zijn we bezig om de app te koppelen aan soortgelijke apps in België en Duitsland."

Zinvol
De gebruiker van de coronamelder krijgt een waarschuwing als hij of zij in de buurt is geweest van iemand die positief is. Maar zonder gezondheidsklachten mag je zelf niet getest worden. In de weken dat de coronamelder werd uitgeprobeerd in een aantal regio's bleek zelfs dat één op de tien gebruikers die zo'n melding kreeg, zelf positief was zonder het te weten. Volgens Jansch zou het ideaal zijn als je na een melding ook getest kunt worden, maar dat is nu niet mogelijk door het gebrek aan testcapaciteit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen