App-architect Ivo Jansch (43) is trots op zijn werk voor de landelijke coronamelder-app. Volgens Jansch, die in Eygelshoven is opgegroeid, kan de app helpen om het virus in te dammen.
"Ik doe dit werk al jaren, maar het komt niet vaak voor dat je een app ontwikkelt waar een wet voor komt waar de koning een handtekening onder zet."
Anderhalf miljoen downloads
Ivo Jansch is op de eerste dag dat de coronamelder wordt 'uitgerold' tevreden: "Zo'n anderhalf miljoen mensen hebben de app al geïnstalleerd. Het gaat de goede kant op. We schatten dat er twee à drie miljoen gebruikers nodig zijn om gunstig effect te zien."
Radar
Toen aan het begin van de coronacrisis gesproken werd over het ontwikkelen van een landelijke app kwam Jansch in het vizier van de overheid. "Ik heb een aantal stukken geschreven waarin ik mijn kritische mening gaf over wat er nodig is om zo'n app te ontwikkelen. Vanaf dat moment ben ik bij het ministerie op de radar gekomen. Ze zeiden mij 'als je het beter weet, kom dan maar helpen'."
Team
Sinds mei werkt Jansch samen met zo'n tachtig deskundigen aan het ontwikkelen van de app CoronaMelder. De klus zit er nog niet op voor de app-architect, die woont en werkt in Utrecht. "Nu zijn we bezig om de app te koppelen aan soortgelijke apps in België en Duitsland."
Zinvol
De gebruiker van de coronamelder krijgt een waarschuwing als hij of zij in de buurt is geweest van iemand die positief is. Maar zonder gezondheidsklachten mag je zelf niet getest worden. In de weken dat de coronamelder werd uitgeprobeerd in een aantal regio's bleek zelfs dat één op de tien gebruikers die zo'n melding kreeg, zelf positief was zonder het te weten. Volgens Jansch zou het ideaal zijn als je na een melding ook getest kunt worden, maar dat is nu niet mogelijk door het gebrek aan testcapaciteit.