Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse Amerikanen' zien het liefst Clinton winnen

Geplaatst opdinsdag 8 november 2016 - 12:21

Hillary Clinton of Donald Trump? Wie wordt dinsdag verkozen tot 45e president van de Verenigde Staten?

De 'Limburgse Amerikanen' hebben een duidelijke voorkeur. Als het aan hen ligt, wordt in januari de eerste vrouwelijke president ingezworen.

Clinton favoriet
De Limburger peilde de stemming onder ruim 100 Amerikanen die in onze provincie zijn geboren of hebben gewoond. Liefst 77 procent van hen kiest voor Democraat Clinton. Van haar Republikeinse tegenstrever Trump moeten de meesten niets hebben.

Joke
"Het bestaat toch gewoon niet dat een vrouw, in het bezit van een redelijk stel hersenen, op iemand als Trump kan stemmen!", foetert Anneke Wagner. Ze woonde 26 jaar in Heerlen en is nu gesetteld in Milwaukee, in 'swingstate' Wisconsin. Voor de Republikeinse miljardair heeft ze geen goed woord over: "He's a joke that has gotten out of hand."

Ook advocaat Carl van der Zandt gaat op Clinton stemmen. Hij woont al vijftien jaar in Amerika met zijn vrouw en twee kinderen. Fan van de voormalige first lady is hij niet. "Trump is zo slecht dat er geen andere keuze is dan maar op Hillary Clinton te stemmen."

Donald Trump op campagne in New Hampshire.
Foto: AFP/Scott Eisen

Verandering
Toch zijn er ook ex-Limburgers die dinsdag
Trump aankruisen op het stembiljet. Sandra Damron, die Geleen verruilde voor Pikeville, Kentucky, is een van hen. "Mijn man, en de meesten hier, stemmen op Trump. De Democraten hebben veel mijnen in Pikeville gesloten", legt ze uit. "De werkloosheid is torenhoog en veel mensen leven in armoede. We zijn klaar voor verandering."

Voor een interactieve kaart en de verhalen van andere 'Limburgse Amerikanen' kijk je op de site van De Limburger.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen