Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse agenten vaak slachtoffer van geweld

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 11:12

Limburgse politieagenten blijken in vergelijking met collega's elders in het land relatief vaak het slachtoffer van geweld of belediging.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, die de incidenten in het eerste halfjaar van 2019 heeft opgesomd. In totaal werd er in de eerste zes maanden van dit jaar 486 keer melding gemaakt van belediging of geweld tegen agenten in Limburg.

Hoog
Afgezet tegen het aantal inwoners van de provincie komt dat neer op 4,4 meldingen per 1000 inwoners. Alleen in de regio's Den Haag en Rotterdam (4,5 per 1000 inwoners) ligt dat cijfer hoger. De drie regio's blijven de acht andere politie-eenheden in Nederland ruimschoots voor.

Niet-geplande aanhoudingen
Landelijk blijken agenten vooral het mikpunt van geweld en belediging bij niet-geplande aanhoudingen. Ook tijdens uitgaansavonden is het vaak raak.

Lees ook: Mishandeling in cellencomplex: agent in nekklem gepakt

Buitensporig geweld
In de afgelopen dagen laaide de maatschappelijke discussie over geweld tegen hulpverleners op na incidenten in Rotterdam, Utrecht en Hilversum, waarbij buitensporig geweld werd gebruikt tegen agenten. Ook in Kerkrade was het onlangs raak. Daar raakte een agente gewond nadat hij door een arrestant was aangevallen in een cellencomplex.

Wetsvoorstel
"Ik wacht met belangstelling op het wetsvoorstel om de mogelijkheid van een taakstraf af te schaffen bij geweld tegen hulpverleners", zegt korpschef Erik Akerboom op de website van de politie. "Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen