Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse agenten vaak slachtoffer van geweld

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 11:12

Limburgse politieagenten blijken in vergelijking met collega's elders in het land relatief vaak het slachtoffer van geweld of belediging.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, die de incidenten in het eerste halfjaar van 2019 heeft opgesomd. In totaal werd er in de eerste zes maanden van dit jaar 486 keer melding gemaakt van belediging of geweld tegen agenten in Limburg.

Hoog
Afgezet tegen het aantal inwoners van de provincie komt dat neer op 4,4 meldingen per 1000 inwoners. Alleen in de regio's Den Haag en Rotterdam (4,5 per 1000 inwoners) ligt dat cijfer hoger. De drie regio's blijven de acht andere politie-eenheden in Nederland ruimschoots voor.

Niet-geplande aanhoudingen
Landelijk blijken agenten vooral het mikpunt van geweld en belediging bij niet-geplande aanhoudingen. Ook tijdens uitgaansavonden is het vaak raak.

Lees ook: Mishandeling in cellencomplex: agent in nekklem gepakt

Buitensporig geweld
In de afgelopen dagen laaide de maatschappelijke discussie over geweld tegen hulpverleners op na incidenten in Rotterdam, Utrecht en Hilversum, waarbij buitensporig geweld werd gebruikt tegen agenten. Ook in Kerkrade was het onlangs raak. Daar raakte een agente gewond nadat hij door een arrestant was aangevallen in een cellencomplex.

Wetsvoorstel
"Ik wacht met belangstelling op het wetsvoorstel om de mogelijkheid van een taakstraf af te schaffen bij geweld tegen hulpverleners", zegt korpschef Erik Akerboom op de website van de politie. "Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen