Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse agenten vaak slachtoffer van geweld

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 11:12

Limburgse politieagenten blijken in vergelijking met collega's elders in het land relatief vaak het slachtoffer van geweld of belediging.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, die de incidenten in het eerste halfjaar van 2019 heeft opgesomd. In totaal werd er in de eerste zes maanden van dit jaar 486 keer melding gemaakt van belediging of geweld tegen agenten in Limburg.

Hoog
Afgezet tegen het aantal inwoners van de provincie komt dat neer op 4,4 meldingen per 1000 inwoners. Alleen in de regio's Den Haag en Rotterdam (4,5 per 1000 inwoners) ligt dat cijfer hoger. De drie regio's blijven de acht andere politie-eenheden in Nederland ruimschoots voor.

Niet-geplande aanhoudingen
Landelijk blijken agenten vooral het mikpunt van geweld en belediging bij niet-geplande aanhoudingen. Ook tijdens uitgaansavonden is het vaak raak.

Lees ook: Mishandeling in cellencomplex: agent in nekklem gepakt

Buitensporig geweld
In de afgelopen dagen laaide de maatschappelijke discussie over geweld tegen hulpverleners op na incidenten in Rotterdam, Utrecht en Hilversum, waarbij buitensporig geweld werd gebruikt tegen agenten. Ook in Kerkrade was het onlangs raak. Daar raakte een agente gewond nadat hij door een arrestant was aangevallen in een cellencomplex.

Wetsvoorstel
"Ik wacht met belangstelling op het wetsvoorstel om de mogelijkheid van een taakstraf af te schaffen bij geweld tegen hulpverleners", zegt korpschef Erik Akerboom op de website van de politie. "Kennelijk gaat er te weinig afschrikwekkende werking uit van de huidige wetgeving. Dit is zelfs een reden dat sommige agenten geweld niet meer melden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen