Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse afvaardiging doet mee aan eerste AI-songfestival

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 15:47

Studenten van de Universiteit Maastricht doen samen met René Shuman en Angel-Eye mee aan de eerste editie van het AI Song Contest, waarbij de invloed van kunstmatige intelligentie op de muziek centraal staat.

Met hun inzending 'I write a song' hoopt de afvaardiging uit Limburg de winst te pakken. Het alternatieve Songfestival is een initiatief van VPRO en 3FM.

200 Eurovisieliedjes als startpunt
Het kostte studenten Dirk Bongers, Pieter Schaap en Marcell Ignéczi aardig wat tijd om tot het liedje te komen. "De eerste stap was het verwerken van een dataset die we van de organisatie kregen, met daarin 200 liedjes van het Eurovisiesongfestival. We haalden de hele oude liedjes eruit, selecteerden een genre en voegden extra data toe", zegt Dirk.

Kunstmatige intelligentie speelt componist
"De rest van het proces is geïnspireerd op hoe een echte componist zou werken", legt Dirk uit. "Eerst bouwden we een AI die de akkoorden genereerde. Op basis daarvan kon een tweede AI een melodie maken, en toen een baslijn, totdat de AI's samenwerkten zoals een band dat haast zou doen. Ook de songtekst werd uiteindelijk door een AI gemaakt." Marcell voegt eraan toe dat hun doe-een-componist-na-aanpak nog nooit eerder is toegepast.

Beluister hier de inzending van Team COMPUTD en Shuman&Angel-Eye:

Liedje schrijven in 1 maand
De tijdsdruk was enorm. "We hadden ongeveer een maand om het lied in elkaar te zetten en op te nemen. Dat is een hele korte tijd. Van de 25 teams die zich wereldwijd hadden opgegeven voor de wedstrijd, zijn het er maar 13 gelukt om iets in te sturen", zegt Dirk. Ook voor de Geleense musici René Shuman en Angel-Eye was het aanpoten. Met een muzikantenensemble voegden ze nog instrumenten toe en namen het liedje op.

René Shuman en Angel-Eye
Het is niet zo dat kunstmatige intelligentie een compleet liedje van melodie tot tekst schrijft, zegt Dirk. "Nog niet in ieder geval. We zien kunstmatige intelligentie als iets dat mensen in de toekomst kan assisteren, niet als een vervanging. Het kan professionele muzikanten zeker helpen, zoals we zagen met René en Angel-Eye."

Iets waar medestudent Marcell het mee eens is. "Natuurlijk hebben René en Angel-Eye er hun eigen draai aan gegeven. Het werk dat wij en de muzikanten erin hebben gestopt is ongeveer gelijk verdeeld", schat hij. "Maar kijk bijvoorbeeld naar het refrein: de melodie is min of meer identiek aan waar de computer mee kwam."

Stemmen op de inzendingen kan tot 10 mei. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt via een livestream.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen