Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse afvaardiging doet mee aan eerste AI-songfestival

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 15:47

Studenten van de Universiteit Maastricht doen samen met René Shuman en Angel-Eye mee aan de eerste editie van het AI Song Contest, waarbij de invloed van kunstmatige intelligentie op de muziek centraal staat.

Met hun inzending 'I write a song' hoopt de afvaardiging uit Limburg de winst te pakken. Het alternatieve Songfestival is een initiatief van VPRO en 3FM.

200 Eurovisieliedjes als startpunt
Het kostte studenten Dirk Bongers, Pieter Schaap en Marcell Ignéczi aardig wat tijd om tot het liedje te komen. "De eerste stap was het verwerken van een dataset die we van de organisatie kregen, met daarin 200 liedjes van het Eurovisiesongfestival. We haalden de hele oude liedjes eruit, selecteerden een genre en voegden extra data toe", zegt Dirk.

Kunstmatige intelligentie speelt componist
"De rest van het proces is geïnspireerd op hoe een echte componist zou werken", legt Dirk uit. "Eerst bouwden we een AI die de akkoorden genereerde. Op basis daarvan kon een tweede AI een melodie maken, en toen een baslijn, totdat de AI's samenwerkten zoals een band dat haast zou doen. Ook de songtekst werd uiteindelijk door een AI gemaakt." Marcell voegt eraan toe dat hun doe-een-componist-na-aanpak nog nooit eerder is toegepast.

Beluister hier de inzending van Team COMPUTD en Shuman&Angel-Eye:

Liedje schrijven in 1 maand
De tijdsdruk was enorm. "We hadden ongeveer een maand om het lied in elkaar te zetten en op te nemen. Dat is een hele korte tijd. Van de 25 teams die zich wereldwijd hadden opgegeven voor de wedstrijd, zijn het er maar 13 gelukt om iets in te sturen", zegt Dirk. Ook voor de Geleense musici René Shuman en Angel-Eye was het aanpoten. Met een muzikantenensemble voegden ze nog instrumenten toe en namen het liedje op.

René Shuman en Angel-Eye
Het is niet zo dat kunstmatige intelligentie een compleet liedje van melodie tot tekst schrijft, zegt Dirk. "Nog niet in ieder geval. We zien kunstmatige intelligentie als iets dat mensen in de toekomst kan assisteren, niet als een vervanging. Het kan professionele muzikanten zeker helpen, zoals we zagen met René en Angel-Eye."

Iets waar medestudent Marcell het mee eens is. "Natuurlijk hebben René en Angel-Eye er hun eigen draai aan gegeven. Het werk dat wij en de muzikanten erin hebben gestopt is ongeveer gelijk verdeeld", schat hij. "Maar kijk bijvoorbeeld naar het refrein: de melodie is min of meer identiek aan waar de computer mee kwam."

Stemmen op de inzendingen kan tot 10 mei. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt via een livestream.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen