Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse afvaardiging doet mee aan eerste AI-songfestival

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 15:47

Studenten van de Universiteit Maastricht doen samen met René Shuman en Angel-Eye mee aan de eerste editie van het AI Song Contest, waarbij de invloed van kunstmatige intelligentie op de muziek centraal staat.

Met hun inzending 'I write a song' hoopt de afvaardiging uit Limburg de winst te pakken. Het alternatieve Songfestival is een initiatief van VPRO en 3FM.

200 Eurovisieliedjes als startpunt
Het kostte studenten Dirk Bongers, Pieter Schaap en Marcell Ignéczi aardig wat tijd om tot het liedje te komen. "De eerste stap was het verwerken van een dataset die we van de organisatie kregen, met daarin 200 liedjes van het Eurovisiesongfestival. We haalden de hele oude liedjes eruit, selecteerden een genre en voegden extra data toe", zegt Dirk.

Kunstmatige intelligentie speelt componist
"De rest van het proces is geïnspireerd op hoe een echte componist zou werken", legt Dirk uit. "Eerst bouwden we een AI die de akkoorden genereerde. Op basis daarvan kon een tweede AI een melodie maken, en toen een baslijn, totdat de AI's samenwerkten zoals een band dat haast zou doen. Ook de songtekst werd uiteindelijk door een AI gemaakt." Marcell voegt eraan toe dat hun doe-een-componist-na-aanpak nog nooit eerder is toegepast.

Beluister hier de inzending van Team COMPUTD en Shuman&Angel-Eye:

Liedje schrijven in 1 maand
De tijdsdruk was enorm. "We hadden ongeveer een maand om het lied in elkaar te zetten en op te nemen. Dat is een hele korte tijd. Van de 25 teams die zich wereldwijd hadden opgegeven voor de wedstrijd, zijn het er maar 13 gelukt om iets in te sturen", zegt Dirk. Ook voor de Geleense musici René Shuman en Angel-Eye was het aanpoten. Met een muzikantenensemble voegden ze nog instrumenten toe en namen het liedje op.

René Shuman en Angel-Eye
Het is niet zo dat kunstmatige intelligentie een compleet liedje van melodie tot tekst schrijft, zegt Dirk. "Nog niet in ieder geval. We zien kunstmatige intelligentie als iets dat mensen in de toekomst kan assisteren, niet als een vervanging. Het kan professionele muzikanten zeker helpen, zoals we zagen met René en Angel-Eye."

Iets waar medestudent Marcell het mee eens is. "Natuurlijk hebben René en Angel-Eye er hun eigen draai aan gegeven. Het werk dat wij en de muzikanten erin hebben gestopt is ongeveer gelijk verdeeld", schat hij. "Maar kijk bijvoorbeeld naar het refrein: de melodie is min of meer identiek aan waar de computer mee kwam."

Stemmen op de inzendingen kan tot 10 mei. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt via een livestream.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen