Studenten van de Universiteit Maastricht doen samen met René Shuman en Angel-Eye mee aan de eerste editie van het AI Song Contest, waarbij de invloed van kunstmatige intelligentie op de muziek centraal staat.
Met hun inzending 'I write a song' hoopt de afvaardiging uit Limburg de winst te pakken. Het alternatieve Songfestival is een initiatief van VPRO en 3FM.
200 Eurovisieliedjes als startpunt
Het kostte studenten Dirk Bongers, Pieter Schaap en Marcell Ignéczi aardig wat tijd om tot het liedje te komen. "De eerste stap was het verwerken van een dataset die we van de organisatie kregen, met daarin 200 liedjes van het Eurovisiesongfestival. We haalden de hele oude liedjes eruit, selecteerden een genre en voegden extra data toe", zegt Dirk.
Kunstmatige intelligentie speelt componist
"De rest van het proces is geïnspireerd op hoe een echte componist zou werken", legt Dirk uit. "Eerst bouwden we een AI die de akkoorden genereerde. Op basis daarvan kon een tweede AI een melodie maken, en toen een baslijn, totdat de AI's samenwerkten zoals een band dat haast zou doen. Ook de songtekst werd uiteindelijk door een AI gemaakt." Marcell voegt eraan toe dat hun doe-een-componist-na-aanpak nog nooit eerder is toegepast.
Beluister hier de inzending van Team COMPUTD en Shuman&Angel-Eye:
Liedje schrijven in 1 maand
De tijdsdruk was enorm. "We hadden ongeveer een maand om het lied in elkaar te zetten en op te nemen. Dat is een hele korte tijd. Van de 25 teams die zich wereldwijd hadden opgegeven voor de wedstrijd, zijn het er maar 13 gelukt om iets in te sturen", zegt Dirk. Ook voor de Geleense musici René Shuman en Angel-Eye was het aanpoten. Met een muzikantenensemble voegden ze nog instrumenten toe en namen het liedje op.
René Shuman en Angel-Eye
Het is niet zo dat kunstmatige intelligentie een compleet liedje van melodie tot tekst schrijft, zegt Dirk. "Nog niet in ieder geval. We zien kunstmatige intelligentie als iets dat mensen in de toekomst kan assisteren, niet als een vervanging. Het kan professionele muzikanten zeker helpen, zoals we zagen met René en Angel-Eye."
Iets waar medestudent Marcell het mee eens is. "Natuurlijk hebben René en Angel-Eye er hun eigen draai aan gegeven. Het werk dat wij en de muzikanten erin hebben gestopt is ongeveer gelijk verdeeld", schat hij. "Maar kijk bijvoorbeeld naar het refrein: de melodie is min of meer identiek aan waar de computer mee kwam."
Stemmen op de inzendingen kan tot 10 mei. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt via een livestream.