Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs zwemwater meer dan prima voor een duik

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 13:12

Nu de thermometer weer zomerse temperaturen aangeeft, is het ook weer tijd om eens af en toe een plek op te zoeken om te zwemmen. En daarin blijkt Limburg opvallend goed te scoren.

Maar liefst 91,2 procent van het Limburgs zwemwater was vorig jaar namelijk van uitstekende kwaliteit, en dat is het hoogste van Nederland.

Veilig water
Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) dat dinsdag is gepubliceerd, en door Local Focus op een rijtje is gezet. Met nog een kleine 3 procent dat 'goed' scoort is 94,1 procent van het Limburgs zwemwater dus veilig. Slecht zwemwater is volgens de gegevens in Limburg niet te vinden.

In Limburg gaat het om 34 zwemplekken die zijn meegenomen in het onderzoek. Daarvan waren er 31 uitstekend, eentje scoorde 'goed' en een voldoende. Van het laatste zwemwater bleef de uitslag onbekend.

Bacteriën en blauwalg
Bij de controle van het zwemwater is gekeken naar bacteriën als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Er wordt ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen. Op dit moment zijn er in Limburg nog geen plekken waar blauwalg is aangetroffen, al is dat naar verwachting een kwestie van tijd.

Blauwalg gedijt goed bij warm weer, en dat hebben we de afgelopen weken niet gehad. Het Waterschap Limburg waarschuwt standaard als er in een waterplas blauwalg wordt aangetroffen.

Verbeterd
Over het algemeen is de kwaliteit van het Limburgs zwemwater de afgelopen jaren verbeterd. In 2012 kreeg nog geen driekwart van alle onderzochte plassen en meertjes het predicaat 'uitstekend', sinds 2018 kwam dat percentage niet meer onder de 90.


Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen