Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs zwemwater meer dan prima voor een duik

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 13:12

Nu de thermometer weer zomerse temperaturen aangeeft, is het ook weer tijd om eens af en toe een plek op te zoeken om te zwemmen. En daarin blijkt Limburg opvallend goed te scoren.

Maar liefst 91,2 procent van het Limburgs zwemwater was vorig jaar namelijk van uitstekende kwaliteit, en dat is het hoogste van Nederland.

Veilig water
Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) dat dinsdag is gepubliceerd, en door Local Focus op een rijtje is gezet. Met nog een kleine 3 procent dat 'goed' scoort is 94,1 procent van het Limburgs zwemwater dus veilig. Slecht zwemwater is volgens de gegevens in Limburg niet te vinden.

In Limburg gaat het om 34 zwemplekken die zijn meegenomen in het onderzoek. Daarvan waren er 31 uitstekend, eentje scoorde 'goed' en een voldoende. Van het laatste zwemwater bleef de uitslag onbekend.

Bacteriën en blauwalg
Bij de controle van het zwemwater is gekeken naar bacteriën als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Er wordt ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen. Op dit moment zijn er in Limburg nog geen plekken waar blauwalg is aangetroffen, al is dat naar verwachting een kwestie van tijd.

Blauwalg gedijt goed bij warm weer, en dat hebben we de afgelopen weken niet gehad. Het Waterschap Limburg waarschuwt standaard als er in een waterplas blauwalg wordt aangetroffen.

Verbeterd
Over het algemeen is de kwaliteit van het Limburgs zwemwater de afgelopen jaren verbeterd. In 2012 kreeg nog geen driekwart van alle onderzochte plassen en meertjes het predicaat 'uitstekend', sinds 2018 kwam dat percentage niet meer onder de 90.


Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen