Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs tafereeltje op kersttegel in Amerika

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 7:28

Dana Jungbauer uit Limbricht keek raar op toen ze in de Amerikaanse staat Michigan een keramische tegel vond met het kerkje van het dorp waar ze opgroeide.

Op de tegel staat een afbeelding van het oude Sint Salviuskerkje in Limbricht. Het kerkje is gebouwd in de elfde eeuw. De tekening toont een kersttafereel uit ongeveer 1240. Hoe kwam een tegel met een Limburgs plaatje in de Verenigde Staten terecht?

Nederland in Amerika
Jungbauer emigreerde in 2019 naar Rockford, Illinois in de Verenigde Staten. Toen ze door het uitbreken van de coronacrisis niet meer op vakantie kon naar haar familie in Limburg, besloot ze Holland in de staat Michigan te bezoeken. Nederlandse migranten hebben het stadje in de negentiende eeuw gesticht en die culturele invloeden zijn nog zichtbaar.

"Ik kon vanwege covid-19 niet naar Nederland komen en dat was het meest 'Nederlandse' dat we hier in de buurt konden vinden." Ze bezocht er Nelis' Dutch Village, een dorp gebouwd in de traditionele Nederlandse stijl van meer dan 100 jaar geleden. Daar vond ze de tegel met de kerk uit het dorp waar ze opgroeide.

Kersttegels
De tegel is in 1995 gemaakt door het Nederlandse bedrijf Schoonhoven Keramiek. Er zijn in dat jaar tussen de 500 en 1.000 exemplaren van de tegel met het Limbrichtse kerkje gemaakt en naar de Verenigde Staten geëxporteerd, zegt directeur Connie Pijls van Schoonhoven Keramiek.

Het bedrijf maakt al tientallen jaren keramische tegels met afbeeldingen van Nederlandse kerken in kerststijl. Voorheen waren er in de Verenigde Staten drie bedrijven - met eigenaren van Nederlandse afkomst - die de tegels inkochten om ze vervolgens door te verkopen aan souvenirwinkels. Elke afnemer kreeg een ander ontwerp.

Nederlands dorpje
Een van die bedrijven is Nelis' Dutch Village in Michigan en aan dat bedrijf levert Schoonhoven Keramiek nog steeds. De familie Nelis komt oorspronkelijk uit Beverwijk en emigreerde in het begin van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten. In Holland begon de familie een tulpenkwekerij en richtte in de jaren '50 Nelis' Dutch Village op.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen