Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgs sprekende kinderen beter in spelling'

Geplaatst opdonderdag 15 maart 2018 - 20:17

Kinderen die Limburgs én Nederlands praten, zijn beter in spelling dan kinderen die alleen met het Nederlands opgroeien. De leesvaardigheid is bij beide groepen hetzelfde.

Dat blijkt uit twee onderzoeken van studente taalwetenschappen Romy Roumans uit Geulle die zij voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit heeft uitgevoerd.

Vooroordelen
Aanleiding voor de onderzoeken waren veelgehoorde vooroordelen van ouders om hun kinderen niet in het dialect op te voeden. Voorbeelden daarvan zijn stellingen als 'kinderen met een Limburgs accent lijken dom', 'kinderen leren zo niet goed Nederlands praten en schrijven' of 'het is beter voor hun Nederlandse woordenschat als kinderen in het Nederlands worden opgevoed'.

Het advies van Roumans is dan ook om je kinderen vooral in het Limburgs op te voeden, als dat de taal is waar je zelf mee bent opgegroeid en je je het beste kunt uitdrukken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen