Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs school-initiatief voorbeeld van corona-preventie

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 21:03

De Limburgse 'Gezonde Basisschool van de Toekomst' krijgt nieuwe prioriteit van staatssecretaris Paul Blokhuis nu de corona-epidemie het belang van weerbaarheid heeft aangetoond.

Veel patiënten op de IC blijken ziektes te hebben die komen door een ongezonde leefstijl, zoals obesitas of type 2 diabetes.

Weerbaarheid belangrijk
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de Gezonde Basisschool een uitstekende manier om te investeren in preventie. "Weerbaarheid is heel belangrijk. En hoe bereik je dat? Door de gezonde keuze gemakkelijker te maken. Dat gebeurt met dit Limburgse initiatief. Gezonde lunches en meer bewegen."

Onderzoek
De wetenschappelijke onderbouwing van het verband tussen Covid-19 en leefstijl bleek uit een publicatie van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten is de stofwisseling ontregeld. Als dat langere tijd aanhoudt, kan dat leiden tot chronische ontstekingen, waardoor het immuunsysteem overbelast raakt. Dat maakt het immuunsysteem kwetsbaar voor virussen zoals Covid-19.

"Juist in corona-tijd is het belangrijk om aandacht te geven aan leefstijl", zo zegt Paul Blokhuis in Heerlen. "Omdat het belangrijk is dat mensen weerbaar zijn. Mensen met overgewicht of luchtwegklachten kunnen het extra lastig hebben in deze tijd."

Limburgs initiatief
De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een initiatief om te onderzoeken of kinderen in de Oostelijke Mijnstreek beter in hun vel zitten wanneer ze op school betere voeding krijgen en meer beweging. Juist leefstijlziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten komen in Parkstad veel vaker voor dan gemiddeld in Nederland.

Om die cirkel te doorbreken, sloten onderwijsstichting Movare, de GGD Zuid Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht Universitair Medisch Centrum de handen ineen. Op een aantal scholen in de regio krijgen kinderen dagelijks een gezond ontbijt en lunch, en wordt meer binnen en buiten gespeeld. De eerste resultaten van het projekt zijn positief. Op 20 september volgt een symposium in Venlo.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen