Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs school-initiatief voorbeeld van corona-preventie

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 21:03

De Limburgse 'Gezonde Basisschool van de Toekomst' krijgt nieuwe prioriteit van staatssecretaris Paul Blokhuis nu de corona-epidemie het belang van weerbaarheid heeft aangetoond.

Veel patiƫnten op de IC blijken ziektes te hebben die komen door een ongezonde leefstijl, zoals obesitas of type 2 diabetes.

Weerbaarheid belangrijk
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de Gezonde Basisschool een uitstekende manier om te investeren in preventie. "Weerbaarheid is heel belangrijk. En hoe bereik je dat? Door de gezonde keuze gemakkelijker te maken. Dat gebeurt met dit Limburgse initiatief. Gezonde lunches en meer bewegen."

Onderzoek
De wetenschappelijke onderbouwing van het verband tussen Covid-19 en leefstijl bleek uit een publicatie van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten is de stofwisseling ontregeld. Als dat langere tijd aanhoudt, kan dat leiden tot chronische ontstekingen, waardoor het immuunsysteem overbelast raakt. Dat maakt het immuunsysteem kwetsbaar voor virussen zoals Covid-19.

"Juist in corona-tijd is het belangrijk om aandacht te geven aan leefstijl", zo zegt Paul Blokhuis in Heerlen. "Omdat het belangrijk is dat mensen weerbaar zijn. Mensen met overgewicht of luchtwegklachten kunnen het extra lastig hebben in deze tijd."

Limburgs initiatief
De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een initiatief om te onderzoeken of kinderen in de Oostelijke Mijnstreek beter in hun vel zitten wanneer ze op school betere voeding krijgen en meer beweging. Juist leefstijlziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten komen in Parkstad veel vaker voor dan gemiddeld in Nederland.

Om die cirkel te doorbreken, sloten onderwijsstichting Movare, de GGD Zuid Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht Universitair Medisch Centrum de handen ineen. Op een aantal scholen in de regio krijgen kinderen dagelijks een gezond ontbijt en lunch, en wordt meer binnen en buiten gespeeld. De eerste resultaten van het projekt zijn positief. Op 20 september volgt een symposium in Venlo.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen