Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement zoekt duizendpoot als nieuwe gouverneur

Geplaatst opdinsdag 6 juli 2021 - 22:26

Het Limburgs Parlement lijkt op zoek naar een duizendpoot als nieuwe gouverneur.

Zo moet hij/zij actief de bestuurlijke integriteit in Limburg bevorderen en niet schromen om in te grijpen wanneer de situatie daarom vraagt. Verder moet hij/zij een netwerker pur sang zijn en de weg kennen in Limburg, Den Haag, Brussel en de Euregio.

Tactvol
Bovendien dient hij/zij te beschikken over de volgende persoonlijke kenmerken: energiek, daadkrachtig, tactvol, deskundig en diplomatiek. Ook weet hij/zij het ambt met autoriteit en op basis van natuurlijk gezag uit te oefenen, is hij/zij benaderbaar voor een ieder, heeft een positieve levensstijl en weet spijkers met koppen te slaan.

Het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - heeft een lijst van in totaal vijftien punten opgesteld waaraan de nieuwe gouverneur moet voldoen. Alle twaalf fracties konden daarvoor elementen aanleveren.

Boegbeeld
Andere kwalificaties voor de beoogde nieuwe gouverneur zijn een goed gevoel bij de Limburgse cultuur en het unieke karakter daarvan, een warm hart voor de vele vrijwilligers, een inspirerend boegbeeld van Limburg en voldoende ervaring in het openbaar bestuur of daarbuiten. Ook mag hij/zij geen nevenfuncties vervullen die onverenigbaar zijn met een goede uitoefening van het ambt en moet hij/zij actief bijdragen aan de onderlinge verhoudingen in het Limburgs Parlement.

Limburggevoel
In een toelichting bij de vijftien punten staat nog dat Limburg een gouverneur wenst die het Limburggevoel versterkt. Ook wordt gezocht naar een stevige, energieke persoonlijkheid ‘die makkelijk en met gezag schakelt met burgemeesters, ministers en CEO’s van grote bedrijven, maar zich ook tussen de mensen begeeft in onze rijke, diverse culturele samenleving’.

Kajsa Ollongren
De profielschets wordt woensdag in een extra vergadering van het Limburgs Parlement aangeboden aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook wordt dan de vertrouwenscommissie benoemd die met de kandidaten in gesprek gaat. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van 11 van de 12 partijen. Voorzitter is fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks.

Op de VVD na hebben van de andere 10 partijen ook de fractievoorzitters zitting in de commissie. De VVD wordt vertegenwoordigd door statenlid Herman Nijskens. De SP neemt niet deel aan de commissie. Volgens SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg heeft zijn partij er geen zin in om in een commissie te gaan zitten om over poppetjes te praten. “Daar heeft de Limburgse burger geen behoefte aan. Bovendien zijn de 11 andere partijen prima in staat om de beste VVD‘er te kiezen”, aldus Van Caldenberg.

Voordracht
De vertrouwenscommissie doet uiteindelijk een voordracht aan het Limburgs Parlement over de meest geschikte kandidaat of kandidaten. De verwachting is in september of oktober. Uiteindelijk neemt dat Limburgs Parlement een definitief besluit. Formeel is het vervolgens aan de minister van Binnenlandse Zaken om de gouverneur te benoemen. Het is de bedoeling dat de nieuwe gouverneur per 1 november of 1 december aantreedt. Hij volgt dan Theo Bovens op die in april samen met de rest van het provinciebestuur opstapte.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen