Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil vaart achter intercitylijn Aken

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 6:10

Het Limburgs Parlement wil unaniem dat er vaart wordt gezet achter de realisatie van een intercity vanuit de Randstad via Eindhoven en Heerlen naar Aken.

Daartoe nam het maandagavond een motie van D66 aan.

Nieuwe aanbesteding NS
Het provinciebestuur wordt opgedragen zich er blijvend en onverminderd voor in te zetten dat de intercityverbinding wordt opgenomen in de nieuwe vervoersconcessie van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die loopt vanaf 2025. Vanaf dan moet de intercity gaan rijden.

Alternatief voor vliegen
In de motie wordt een snelle aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen bij Aken cruciaal genoemd om de trein een goed alternatief te laten zijn voor korte vluchten met het vliegtuig tot zo'n 700 kilometer.

Ook wordt gewezen op de investeringen in het verdubbelen van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf die de intercity naar Aken mogelijk maakt.

Den Haag blijkt oplossing
Bijna drie weken geleden leek een intercity naar Aken verder weg dan ooit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) liet de Tweede Kamer toen weten dat een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken er op zijn vroegst in 2031 inzat. Wel zou de huidige Arriva-trein Maastricht-Heerlen-Aken vanaf 2025 twee keer per uur gaan rijden, in plaats van één keer nu.

Lees ook: NS: Intercity tussen Heerlen en Aken vanaf 2025 mogelijk

Maar onlangs meldde de NS dat de intercity wel degelijk mogelijk is als Den Haag het vertrekpunt is en niet langer Amsterdam. Voor zo'n intercity via Rotterdam en Eindhoven naar Heerlen en Aken zou er wel ruimte zijn op het spoornet.

Onder druk van de Tweede Kamer zegde de staatssecretaris vorige week toe om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en na de zomer met een feitenrelaas te komen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor een intercity naar Aken.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen