Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil vaart achter intercitylijn Aken

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 6:10

Het Limburgs Parlement wil unaniem dat er vaart wordt gezet achter de realisatie van een intercity vanuit de Randstad via Eindhoven en Heerlen naar Aken.

Daartoe nam het maandagavond een motie van D66 aan.

Nieuwe aanbesteding NS
Het provinciebestuur wordt opgedragen zich er blijvend en onverminderd voor in te zetten dat de intercityverbinding wordt opgenomen in de nieuwe vervoersconcessie van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die loopt vanaf 2025. Vanaf dan moet de intercity gaan rijden.

Alternatief voor vliegen
In de motie wordt een snelle aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen bij Aken cruciaal genoemd om de trein een goed alternatief te laten zijn voor korte vluchten met het vliegtuig tot zo'n 700 kilometer.

Ook wordt gewezen op de investeringen in het verdubbelen van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf die de intercity naar Aken mogelijk maakt.

Den Haag blijkt oplossing
Bijna drie weken geleden leek een intercity naar Aken verder weg dan ooit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) liet de Tweede Kamer toen weten dat een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken er op zijn vroegst in 2031 inzat. Wel zou de huidige Arriva-trein Maastricht-Heerlen-Aken vanaf 2025 twee keer per uur gaan rijden, in plaats van één keer nu.

Lees ook: NS: Intercity tussen Heerlen en Aken vanaf 2025 mogelijk

Maar onlangs meldde de NS dat de intercity wel degelijk mogelijk is als Den Haag het vertrekpunt is en niet langer Amsterdam. Voor zo'n intercity via Rotterdam en Eindhoven naar Heerlen en Aken zou er wel ruimte zijn op het spoornet.

Onder druk van de Tweede Kamer zegde de staatssecretaris vorige week toe om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en na de zomer met een feitenrelaas te komen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor een intercity naar Aken.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen