Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil vaart achter intercitylijn Aken

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 6:10

Het Limburgs Parlement wil unaniem dat er vaart wordt gezet achter de realisatie van een intercity vanuit de Randstad via Eindhoven en Heerlen naar Aken.

Daartoe nam het maandagavond een motie van D66 aan.

Nieuwe aanbesteding NS
Het provinciebestuur wordt opgedragen zich er blijvend en onverminderd voor in te zetten dat de intercityverbinding wordt opgenomen in de nieuwe vervoersconcessie van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die loopt vanaf 2025. Vanaf dan moet de intercity gaan rijden.

Alternatief voor vliegen
In de motie wordt een snelle aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen bij Aken cruciaal genoemd om de trein een goed alternatief te laten zijn voor korte vluchten met het vliegtuig tot zo'n 700 kilometer.

Ook wordt gewezen op de investeringen in het verdubbelen van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf die de intercity naar Aken mogelijk maakt.

Den Haag blijkt oplossing
Bijna drie weken geleden leek een intercity naar Aken verder weg dan ooit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) liet de Tweede Kamer toen weten dat een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken er op zijn vroegst in 2031 inzat. Wel zou de huidige Arriva-trein Maastricht-Heerlen-Aken vanaf 2025 twee keer per uur gaan rijden, in plaats van één keer nu.

Lees ook: NS: Intercity tussen Heerlen en Aken vanaf 2025 mogelijk

Maar onlangs meldde de NS dat de intercity wel degelijk mogelijk is als Den Haag het vertrekpunt is en niet langer Amsterdam. Voor zo'n intercity via Rotterdam en Eindhoven naar Heerlen en Aken zou er wel ruimte zijn op het spoornet.

Onder druk van de Tweede Kamer zegde de staatssecretaris vorige week toe om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en na de zomer met een feitenrelaas te komen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor een intercity naar Aken.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen