Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil vaart achter intercitylijn Aken

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 6:10

Het Limburgs Parlement wil unaniem dat er vaart wordt gezet achter de realisatie van een intercity vanuit de Randstad via Eindhoven en Heerlen naar Aken.

Daartoe nam het maandagavond een motie van D66 aan.

Nieuwe aanbesteding NS
Het provinciebestuur wordt opgedragen zich er blijvend en onverminderd voor in te zetten dat de intercityverbinding wordt opgenomen in de nieuwe vervoersconcessie van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Die loopt vanaf 2025. Vanaf dan moet de intercity gaan rijden.

Alternatief voor vliegen
In de motie wordt een snelle aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen bij Aken cruciaal genoemd om de trein een goed alternatief te laten zijn voor korte vluchten met het vliegtuig tot zo'n 700 kilometer.

Ook wordt gewezen op de investeringen in het verdubbelen van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf die de intercity naar Aken mogelijk maakt.

Den Haag blijkt oplossing
Bijna drie weken geleden leek een intercity naar Aken verder weg dan ooit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) liet de Tweede Kamer toen weten dat een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken er op zijn vroegst in 2031 inzat. Wel zou de huidige Arriva-trein Maastricht-Heerlen-Aken vanaf 2025 twee keer per uur gaan rijden, in plaats van één keer nu.

Lees ook: NS: Intercity tussen Heerlen en Aken vanaf 2025 mogelijk

Maar onlangs meldde de NS dat de intercity wel degelijk mogelijk is als Den Haag het vertrekpunt is en niet langer Amsterdam. Voor zo'n intercity via Rotterdam en Eindhoven naar Heerlen en Aken zou er wel ruimte zijn op het spoornet.

Onder druk van de Tweede Kamer zegde de staatssecretaris vorige week toe om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en na de zomer met een feitenrelaas te komen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich herhaaldelijk uitgesproken voor een intercity naar Aken.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen