Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs parlement wil niet meebetalen aan verhuiskosten DSM

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 18:24

Een meerderheid van het Limburgs Parlement schaart zich achter het voorstel van het CDA om geen provinciale bijdrage van 1,75 miljoen euro te geven voor de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht.

Het provinciebestuur wil dat. Maar het CDA vindt dat geen taak van de provincie.

PVV, SVL, SP, Forum voor Democratie en 50Plus steunen die opstelling van het CDA. Samen hebben die partijen 28 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement.

'Slecht voor Heerlen'
Volgens PVV-fractievoorzitter René Claassen moet een miljoenenbedrijf als DSM de kosten van de verhuizing en verbouwing zelf ophoesten. “Hoewel we tegen het besluit van DSM zijn om naar Maastricht te verhuizen omdat dat slecht is voor Heerlen en de regio, gaan wij niet over die keuze. Het Limburgs Parlement kan dat niet blokkeren”, aldus Claassen. “Maar het is niet koosjer dat de provincie dan toch de portemonnee moet trekken.”

'Ze nemen ons alles weg'
Fractievoorzitter Anne Marie Fischer van 50Plus is het ook ‘hardgrondig eens’ met de lijn van het CDA. De in Kerkrade wonende Fischer zegt dat in de regio sterk het gevoel leeft van ‘ze nemen ons alles weg’. “Maar als DSM weg wil uit Heerlen, moeten ze dat ook maar met eigen geld betalen”, zo Fischer.

'Niet naar Amsterdam of Genève'
Van de overige partijen is Lokaal-Limburg in ieder geval tegen het voorstel van het CDA. Fractievoorzitter Raimond Franssen wijst erop dat DSM in eerste instantie naar Amsterdam of Genève wilde. “Wij vinden het belangrijk en wezenlijk dat DSM in Limburg blijft en dat daarmee de werkgelegenheid van honderden mensen behouden blijft”, zo verklaart Franssen. “En in dat kader bekijken wij ook de financiële bijdrage van de provincie.”

D66 wil nadere informatie over de gang van zaken voordat ze een standpunt inneemt. “Wat we weten is te summier. We willen meer onderbouwing”, aldus fractievoorzitter Marlou Jenneskens.

Verdiepen
De fractievoorzitters van VVD, PvdA en GroenLinks willen eerst overleg met de fractie alvorens hun mening te geven over het CDA-voorstel. Fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks verklaart op eigen titel dat ze zich graag eerst in de reden en overwegingen van de verhuizing en de financiële bijdrage van de provincie wil verdiepen. En of er eventueel andere opties waren.

“Ik vind het vreselijk voor Heerlen maar ben wel blij dat er 700 arbeidsplaatsen behouden blijven voor Zuid-Limburg en de regio”, zo meent Jetten. “Wat ik wel belangrijk vind is dat de provincie kijkt hoe zij Heerlen kan helpen met de herontwikkeling van het eventueel vrijkomende vastgoed van DSM.”

Verontwaardigd
Burgemeester Roel Wever van Heerlen verwacht overigens dat het mogelijke intrekken van de provinciale bijdrage van 1,75 miljoen voor de verhuizing naar Maastricht geen invloed zal hebben op het besluit van DSM om uit Heerlen te vertrekken. “Dat kan ik me niet voorstellen. Ze zetten dat besluit om die reden niet op het spel”, zo Wever. “We hadden de kans willen hebben om als Heerlen een mooi bod te doen aan DSM. Maar die hebben we niet gekregen. Daarom zijn we zeer verontwaardigd over hun vertrek.”

Lees ook: CDA tegen provinciaal geld voor verhuizing hoofdkantoor DSM

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen