Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil lagere drempels bij referendum

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 15:22

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement wil lagere drempels voor het houden en geldig verklaren van een correctief politiek bindend referendum.

Dat geldt zeker voor het aantal handtekeningen dat nodig is voor het houden van een referendum. Over het opkomstpercentage dat nodig is om een referendum geldig te verklaren, lopen de meningen wat meer uiteen.

40.000 handtekeningen
In een eerste concept-nota over een nieuwe referendumverordening had het provinciebestuur voorgesteld dat er een referendum komt als 40.000 burgers een handtekening hebben gezet onder een verzoek daartoe. Die moesten worden verzameld binnen zes weken na een besluit van het Limburgs Parlement. Want het politiek bindend referendum vindt altijd plaats ná een besluit en niet ervoor.

Gigantische drempels
Ook legde het provinciebestuur de keuze voor om een referendum geldig te laten zijn bij een opkomst die even hoog is als bij de laatst gehouden verkiezingen voor provinciale staten. In 2019 was dat percentage 52,6 procent. Of als één-derde van de Limburgse kiesgerechtigden vóór of tegen stemt. Het gaat dan om 290.000 kiezers. De PvdA noemde al die drempels 'gigantisch'. Volgens GroenLinks maken de voorwaarden het bijna onmogelijk om een referendum te houden. Het wordt zo een 'papieren tijger'.

Onacceptabel
Daarbij werd ook verwezen naar onderwerpen waarover geen referendum zou kunnen plaatsvinden, zoals herindelingen, de begroting en besluiten met een spoedeisend belang. De Partij voor de Dieren sprak van een 'dreigend recept voor teleurstelling' bij de burger. En Forum voor Democratie riep op 'niet bang te zijn voor de Limburger en ruimhartig voor meer democratie te kiezen'. De partij die zich onder meer profileert met bestuurlijke vernieuwing, verklaarde dat 40.000 handtekeningen voor een referendum binnen zes weken na een besluit zelfs 'onacceptabel' is.

Internet
De meeste partijen zijn ervoor dat voor een referendum geen 40.000 maar 27.500 handtekeningen van burgers nodig zijn, zoals in de bestaande verordening voor een raadgevend referendum. En er ook acht in plaats van zes weken voor uit te trekken. Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) lijkt bereid daarop in te gaan. Hij antwoordde 'geen halszaak' te willen maken van het aantal handtekeningen. Ook gaat hij kijken hoe dat ook op een verantwoorde manier via internet kan, ‘waarbij het uitgangspunt is dat de identiteit van een ondertekenaar goed kan worden vastgesteld’.

Bindend overrulen
Tegen het geen drempel hanteren bij het geldig verklaren van een referendum zoals D66 en Forum voor Democratie voorstelden, verzette de gedeputeerde zich. "Dan kan één groep belanghebbenden een besluit van de volksvertegenwoordiging tegenhouden en bindend overrulen. Dat is niet de bedoeling van een referendum", aldus Van den Akker. Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) stelde dat de lijst van onderwerpen over geen referendum kan plaatsvinden is gebaseerd op staatsrecht en rechtspraak. Zo heeft de provincie bij een herindeling formeel slechts een adviserende rol. Tegelijk is de lijst lang niet zo beperkend als sommige partijen denken, zo betoogde Koopmans. "Veel is referendabel. Een natuurvisie zijn we verplicht om op te stellen maar over de inhoud daarvan kun je zeker een referendum houden. Of over kredietbesluiten binnen een begroting."

Augustus
Het provinciebestuur komt ook met een lijst met onderwerpen van het afgelopen jaar waarover een referendum had kunnen plaatsvinden. En met eenzelfde lijst met onderwerpen die op de rol staan. Van den Akker gaat verder bekijken of bij een voorstel voor het Limburgs Parlement niet vast kan worden aangegeven of daar wel of niet een referendum over kan worden gehouden. In augustus komt het provinciebestuur met een gewijzigd voorstel voor een correctief politiek bindend referendum. In september moet het Limburgs Parlement zich daar dan over uitspreken.

Pricipieel tegen
De vijf leden van de fractie van de VVD zijn overigens als enige fractie principieel tegen een referendum. "Wij doen genoeg aan bestuurlijke vernieuwing binnen onze gekozen volksvertegenwoordiging. Bij een referendum is er een gebrek aan nuance, gaat het om ja of nee. Het is veel tekort door de bocht", zo luidde de mening van de VVD.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen