Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil kernenergie niet uitsluiten

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 10:17

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement wil kernenergie niet bij voorbaat uitsluiten bij de overgang naar duurzame energie.

Een motie van Forum van Democratie daarover kreeg steun van CDA, PVV, VVD, Lokaal-Limburg en 50Plus. Samen zijn die partijen goed voor 31 van de 47
zetels.

Kernenergie
De mogelijkheid van kernenergie als alternatief voor fossiele brandstoffen moet ook duidelijk worden aangegeven in de twee regionale en één provinciale energiestrategie waaraan momenteel wordt gewerkt, aldus de motie. Daarin moet concreet worden aangegeven hoe duurzame energie tot 2030 handen en voeten moet krijgen in Limburg.

Kernreactoren
In de motie van Forum voor Democratie-statenlid Nico Vincken staat ook dat kernreactoren minder ruimtebeslag en landschapsbederf veroorzaken dan windturbines en zonnevelden. Tegelijk zou kernenergie prima passen bij het streven van de regering om in 2050 fossiele brandstoffen volledig te vervangen door methoden van energieopwekking die geen CO2 uitstoten. Tegen de motie van Forum stemden GroenLinks, SP, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren.

"De motie is overbodig omdat de provincie daar niet over gaat. Bovendien blijven we tegen kernenergie omdat het risico te groot is", aldus GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen