Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil heldere cijfers over vliegveld

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 22:43

Het provinciebestuur gaat zorgen dat er heldere en eenduidige cijfers komen over het aantal passagiers en de hoeveelheid vracht op Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat geldt ook voor de directe en indirecte werkgelegenheid die het vliegveld oplevert.

Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) heeft dat toegezegd nadat diverse partijen in een statencommissie kritiek hadden op de verschillende cijfers die worden gehanteerd. "Ik snap het niet meer. Dit wekt geen vertrouwen", zei statenlid Marcel Thewissen van Forum voor Democratie. Fractievoorzitter Leon Vaessen had het over 'behoefte aan betrouwbare en eenduidige informatie'.

Passagiers
Zo was MAA volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar goed voor 430.000 passagiers. MAA zelf kwam tot 15.000 passagiers meer. Volgens gedeputeerde Van den Akker komt dat omdat het vliegveld ook reizigers meetelt die alleen een tussenstop maken. Voortaan zullen de CBS-cijfers worden aangehouden. "Er moet geen verschil van interpretatie bestaan. We moeten eenzelfde manier van rapporteren hanteren", aldus de gedeputeerde.

Werkgelegenheid
Ook over de directe en indirecte werkgelegenheid doen verschillende cijfers de ronde. Onderzoekbureau E’til komt tot 1.571 banen. Dat zijn er 29 procent meer dan in 2013. Maar dat aantal ligt wel een stuk lager dan die in de jaarlijkse luchtvrachtmonitor van een instituut van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Die kwam voor 2018 uit op 2.835 banen, alleen al in de luchtvrachtsector.

Verschil
Het provinciebestuur laat daarom een analyse opstellen over hoe dat verschil verklaard kan worden. Een deel van de verklaring zou kunnen zijn dan E’til alleen maar kijkt naar werkgelegenheid op het vliegveld zelf en bij de bedrijven op het omliggende bedrijventerrein.

Coronacrisis
Over de gevolgen van de coronacrisis voor MAA stelde de gedeputeerde nog weinig te kunnen zeggen. "Het heeft er alles mee te maken wanneer de passagiersvluchten weer kunnen beginnen. Het is nattevingerwerk nu al met een prognose te komen", zo stelde de gedeputeerde. Hij wees erop dat het vrachtverkeer in april en mei juist hoger ligt dan begroot na een terugval in de eerste maanden van het jaar. Dat komt onder meer door het transport van medische hulpmiddelen.

Geheimhouding
Als er wel exacte cijfers zijn over de schade als gevolg van corona wil Van den Akker die onder geheimhouding doen toekomen aan het Limburgs Parlement. De provincie is zowel eigenaar als exploitant van het vliegveld in Beek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen