Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil extra steun voor horeca en toerisme

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 17:46

De provincie gaat in een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer erop aandringen om snel met extra steunmaatregelen en een herstelplan te komen voor de horeca-, toerisme-, en evenementen-sector.

Het parlement wil dat het liefst samen doen met alle provincies samen.

Zelf doen
"Maar mocht daar onvoldoende draagvlak voor zijn, dan doen we het als provinciaal bestuur zelf. Want de horeca heeft in deze provincie een bijzondere omvang, net als in Noord-Brabant en Zeeland", zo zei VVD-gedeputeerde Joost van den Akker tijdens een debat in het Limburgs Parlement over de provincie en de coronacrisis.

Aangedrongen
Diverse partijen hadden op zo’n brief naar Den Haag aangedrongen vanwege de precaire situatie waarin horeca-, en toeristische bedrijven zich bevinden.

37.000 arbeidsplaatsen
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wees op de 37.000 arbeidsplaatsen alleen al in Zuid-Limburg in deze sectoren. "Als dit seizoen verloren gaat, dan gaat hier in Limburg zo enorm veel werkgelegenheid verloren. Dat kunnen wij ons met zijn allen niet permitteren", aldus Kuntzelaers.

Voorstander
Hij was ook voorstander van een aanvullend pakket steunmaatregelen vanuit de provincie zelf, net als Forum voor Democratie en de SP. Maar Den Haag moet het meeste doen 'want wij kunnen die banen nooit in ons eentje redden of de sector uit de brand helpen'.

Begrip
Ook het CDA noemde een signaal naar Den Haag toe hard nodig. Fractievoorzitter Mariska Werrij stelde wel begrip te hebben voor de voorzichtige stappen die het kabinet neemt.

Werrij noemde het 'pijnlijk' dat premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn persconferentie nauwelijks aandacht besteedde aan de economische gevolgen van de verlenging van de meeste lockdown-maatregelen en ook 'pijnlijk' omdat de horeca helemaal niet werd genoemd.

Emotioneel
"De emotionele druk waar ondernemers mee worden geconfronteerd vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf is groot. Net als het voor de werknemers een onzekere tijd is met veel spanning omdat ze niet weten of ze na 20 mei nog een baan hebben", zo betoogde Werrij.

Zo snel mogelijk
Zij vindt daarom dat zo snel mogelijk ruimte moet worden gegeven aan ondernemers om hun zaak weer te kunnen openen als de situatie in de gezondheidszorg dat toelaat, 'met inachtneming van de regels voor de anderhalvemetereconomie'.

Proeven
Op korte termijn kunnen wellicht ook proeven daarmee in horeca of toerisme mogelijk gemaakt worden, bij voorkeur in Limburg, vond de CDA-fractievoorzitter.

Noodzaak
VVD-fractievoorzitter Karin Straus wees op de noodzaak van perspectief. Zij stelde dat veel MKB-ondernemers machteloos datgene dat ze in jaren hebben opgebouwd tussen hun vingers zien wegglippen, zeker ook in de horeca.

"Horeca-ondernemers staat het water tot aan de lippen. En omdat Limburg in vergelijking met de rest van Nederland veel horeca heeft, is dit voor onze provincie een extra groot probleem", zo verklaarde Straus. Ze riep het provinciebestuur ook op om met de sector is gesprek te gaan om te bekijken waar de provincie een helpende hand kan toesteken 'voordat het te laat is'.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen