Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement wil extra steun voor horeca en toerisme

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 17:46

De provincie gaat in een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer erop aandringen om snel met extra steunmaatregelen en een herstelplan te komen voor de horeca-, toerisme-, en evenementen-sector.

Het parlement wil dat het liefst samen doen met alle provincies samen.

Zelf doen
"Maar mocht daar onvoldoende draagvlak voor zijn, dan doen we het als provinciaal bestuur zelf. Want de horeca heeft in deze provincie een bijzondere omvang, net als in Noord-Brabant en Zeeland", zo zei VVD-gedeputeerde Joost van den Akker tijdens een debat in het Limburgs Parlement over de provincie en de coronacrisis.

Aangedrongen
Diverse partijen hadden op zo’n brief naar Den Haag aangedrongen vanwege de precaire situatie waarin horeca-, en toeristische bedrijven zich bevinden.

37.000 arbeidsplaatsen
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wees op de 37.000 arbeidsplaatsen alleen al in Zuid-Limburg in deze sectoren. "Als dit seizoen verloren gaat, dan gaat hier in Limburg zo enorm veel werkgelegenheid verloren. Dat kunnen wij ons met zijn allen niet permitteren", aldus Kuntzelaers.

Voorstander
Hij was ook voorstander van een aanvullend pakket steunmaatregelen vanuit de provincie zelf, net als Forum voor Democratie en de SP. Maar Den Haag moet het meeste doen 'want wij kunnen die banen nooit in ons eentje redden of de sector uit de brand helpen'.

Begrip
Ook het CDA noemde een signaal naar Den Haag toe hard nodig. Fractievoorzitter Mariska Werrij stelde wel begrip te hebben voor de voorzichtige stappen die het kabinet neemt.

Werrij noemde het 'pijnlijk' dat premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn persconferentie nauwelijks aandacht besteedde aan de economische gevolgen van de verlenging van de meeste lockdown-maatregelen en ook 'pijnlijk' omdat de horeca helemaal niet werd genoemd.

Emotioneel
"De emotionele druk waar ondernemers mee worden geconfronteerd vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf is groot. Net als het voor de werknemers een onzekere tijd is met veel spanning omdat ze niet weten of ze na 20 mei nog een baan hebben", zo betoogde Werrij.

Zo snel mogelijk
Zij vindt daarom dat zo snel mogelijk ruimte moet worden gegeven aan ondernemers om hun zaak weer te kunnen openen als de situatie in de gezondheidszorg dat toelaat, 'met inachtneming van de regels voor de anderhalvemetereconomie'.

Proeven
Op korte termijn kunnen wellicht ook proeven daarmee in horeca of toerisme mogelijk gemaakt worden, bij voorkeur in Limburg, vond de CDA-fractievoorzitter.

Noodzaak
VVD-fractievoorzitter Karin Straus wees op de noodzaak van perspectief. Zij stelde dat veel MKB-ondernemers machteloos datgene dat ze in jaren hebben opgebouwd tussen hun vingers zien wegglippen, zeker ook in de horeca.

"Horeca-ondernemers staat het water tot aan de lippen. En omdat Limburg in vergelijking met de rest van Nederland veel horeca heeft, is dit voor onze provincie een extra groot probleem", zo verklaarde Straus. Ze riep het provinciebestuur ook op om met de sector is gesprek te gaan om te bekijken waar de provincie een helpende hand kan toesteken 'voordat het te laat is'.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen