Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement: vertrek gouverneur was onvermijdelijk

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 22:30

De partijen in het Limburgs Parlement reageren verschillend op het opstappen van gouverneur Theo Bovens en het provinciebestuur. Een meerderheid vindt het onvermijdelijk.

Anderen hadden liever de resultaten van de onderzoeken afgewacht die lopen naar de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Lees ook: Eerste onderzoek zaak-Vrehen eind april klaar

Politiek verantwoordelijk
IKL kreeg onder meer van de provincie subsidie. In het kielzog van de affaire stapten eerder de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de misstanden rond Vrehen en het feit dat de provincie daar niet genoeg bovenop had gezeten.

Motie van wantrouwen
Essentieel in het debat vrijdag waren de moties van wantrouwen die de PVV indiende tegen de vijf overgebleven gedeputeerden en de gouverneur. Daarin stond dat het provinciebestuur niet meer in staat werd geacht om een verandering op het gebied van integriteit en degelijk bestuur te realiseren. En de gouverneur niet de persoon om het integriteitsbeleid verder vorm te geven. Hij zou te voorzichtig en omzichtig handelen. Die moties konden rekenen op een meerderheid.

Lees ook: Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Indiener van de moties - fractievoorzitter René Claassen van de PVV - noemt de stap van provinciebestuur en gouverneur dan ook onoverkomelijk. Ondanks hun politiek-bestuurlijke verdiensten.

Motie tegen 'eigen' gedeputeerden
Het einde van het provinciebestuur betekent ook het einde van Robert Housmans als PVV-gedeputeerde. En dat geldt ook voor Ruud Burlet. Die begon als gedeputeerde namens Forum voor Democratie in het extraparlementaire college. Na de felle partijstrijd van eind vorig jaar stapte hij uit de partij en stapte over naar JA21. Forum voor Democratie was vorige week al voorstander van een 'grote schoonmaak vanwege de zich opstapelende schandalen' en zou de motie van de PVV dan ook gesteund hebben.

Bijval van SP en PvdA
Ook de SP juicht het opstappen van provinciebestuur en gouverneur toe. Als de PVV niet met haar moties was gekomen, had de SP soortgelijke moties ingediend. Bij de PvdA overheerste ook het gevoel dat het de hoogste tijd was om schoon schip te maken. Het gaat in de affaire rond Vrehen gewoon om misbruik van belastinggeld, aldus de PvdA, die opnieuw het imago van Limburg (verder) beschadigt.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

'Liever onderzoeken afgewacht'
Voor fractievoorzitter Karin Straus was het vertrek van gouverneur en provinciebestuur een ervaring in haar lange politieke carrière die ze nog niet eerder had meegemaakt. De VVD had liever de antwoorden van het provinciebestuur afgewacht op haar vragen. Maar dat kwam er niet meer van omdat de bestuurders hun conclusie hadden getrokken uit de verhoudingen in het Limburgs Parlement.

Het CDA spreekt van een verdrietige dag voor Limburg. De partij had liever de uitkomst van de lopende onderzoeken afgewacht en met 'de feiten op tafel' conclusies getrokken.

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen