Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement verdeeld over speciale coronafondsen

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 21:38

Het Limburgs Parlement is verdeeld over de vraag of er op korte termijn al speciale provinciale fondsen in het leven moeten worden geroepen om de negatieve gevolgen van de coronacrisis mee te helpen oplossen.

In een extra vergadering over de rol van de provincie in de crisis stelde D66 voor om een noodfonds voor de culturele sector op te richten omdat die praktisch tot stilstand is gekomen. "Alle Limburgse culturele instellingen luiden de noodklok maar ze lijken geen gehoor te vinden in het gouvernement", aldus D66-Statenlid Marlou Jenneskens.

Tussen wal en schip
Forum voor Democratie pleitte voor een noodfonds voor MKB'ers en ZZP'ers die in acute problemen verkeren. Forum-Statenlid Bart Smeets wilde geen exact bedrag noemen maar stelde wel dat geen enkele ondernemer of ZZP'er 'tussen wal en schip terecht mag komen'.

Overbruggingsfonds
Ook de SP wilde een 'overbruggingsfonds' voor sport, cultuur, gemeenschapshuizen en MKB-bedrijven. Fractievoorzitter Marc van Caldenberg zei dat de in zijn ogen 'afwachtende en afschuivende houding van het provinciebestuur verbazing wekt'.

Video: L1

Portemonnee
Maar PVV, VVD en CDA waren er niet voor om nu al allerlei fondsen in het leven te roepen. Fractievoorzitter Karin Straus van de VVD vond dat de provincie niet altijd meteen de portemonnee moet trekken. Het idee van de PvdA om het bestaande leningenfonds voor MKB-bedrijven uit te breiden wees zij niet bij voorbaat af.

Pepernoten
De PVV stelde dat provinciaal geld 'niet als pepernoten moet worden rondgestrooid voor wie het hardste roepen'. Fractievoorzitter René Claassen verklaarde eerst gedegen analyses te willen zien van de problemen in de diverse sectoren en dan pas een keuze te willen maken.

Herstelplan
Het CDA wilde ook eerst ook het herstelplan afwachten waaraan de provincie samen met gemeenten en marktpartijen de komende maanden gaat werken. Fractievoorzitter Mariska Werrij noemde als prioriteit onder meer het volop inzetten op recreatie en toerisme in de eigen provincie en het stimuleren van de bouw van woningen voor met name starters en senioren. "Laten we doorgaan met het slechten van belemmeringen in het woningbouwbeleid en bouwen, bouwen, bouwen."

Video: L1

Hemel
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zag ook niks in het optuigen van speciale fondsen. "Elk Limburgs bedrijf 1000 euro geven, dan ben je zo 100 miljoen kwijt en wat levert dat dan op", aldus de gedeputeerde. Hij wees er ook op dat de bomen van de provincie niet tot in de hemel groeien. "De extra ruimte binnen de begroting valt niet mee. Rijk, gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en de banken die moeten het werk echt doen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen