Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement tegen coronatoegangsbewijs op werk

Geplaatst opzaterdag 6 november 2021 - 14:33

Een meerderheid van het Limburgs Parlement is tegen de mogelijkheid voor werkgevers om van hun werknemers een coronatoegangsbewijs te vragen.

Een motie daarover van PVV-statenlid Roel van Bijnen werd met 25 tegen 20 stemmen aangenomen.

Verdeeld
Opvallend daarbij was dat die meerderheid er kwam omdat de statenleden van CDA, GroenLinks en Lokaal-Limburg verdeeld stemden, zonder fractiediscipline. De statenleden van PVV, Forum voor Democratie, SP, SVL en Partij voor de Dieren stemden wel allemaal voor. En die van VVD, D66, PvdA en 50Plus allemaal tegen.

Draagvlak
De motie was een reactie op de wetswijziging die het kabinet voorbereid om een coronatoegangsbewijs op het werk onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken. Er wordt aan het provinciebestuur gevraagd om in een brief aan het kabinet aan te geven dat daar in het Limburgs Parlement geen draagvlak voor is. Ook wordt de directie van de provincie verzocht dat systeem niet in te voeren voor de ambtenaren en bezoekers van het gouvernement.

Recht op arbeid
Volgens de motie van PVV-statenlid Van Bijnen zorgt het invoeren van een coronatoegangsbewijs op het werk alleen maar voor schijnveiligheid omdat gevaccineerde personen alsnog besmet kunnen raken met het coronavirus en anderen hiermee kunnen besmetten. Ook kan het bewijs ertoe leiden dat werknemers hun werk niet meer kunnen doen. En daarmee worden diverse artikelen met betrekking tot het recht op arbeid geschonden, zo staat in de aangenomen motie.

Hoofdelijke stemming
Statenlid Van Bijnen is uiteraard heel tevreden met het aannemen van zijn motie. Hij had ook hoofdelijke stemming aangevraagd omdat hij wist dat er binnen een aantal partijen verschillend over werd gedacht. “Ik vind het ook goed en belangrijk dat ieder statenlid bij dit soort principiële zaken zijn of haar eigen geweten kan volgen. Een persoonlijke afweging kan maken”, aldus Van Bijnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen