Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement: snel een nieuw en stabiel bestuur

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 22:50

Alle twaalf partijen in het Limburgs Parlement vinden dat er zo snel mogelijk een nieuw en stabiel provinciebestuur moet komen.

Dat zegt presidium-voorzitter Geert Frische na afloop van een besloten vergadering van deze bijeenkomst van fractievoorzitters. "Iedereen is ervan doordrongen dat de huidige situatie zo kort mogelijk moet duren", aldus Frische.

Opstappen
Afgelopen vrijdag ontstond een enorme bestuurscrisis nadat alle vijf gedeputeerden opstapten nadat duidelijk was dat een motie van wantrouwen van de PVV op een meerderheid kon rekenen.

Ook gouverneur Theo Bovens legde zijn functie neer, maar blijft aan totdat er een opvolger is benoemd.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Knoop doorhakken
Aanstaande vrijdag moeten de partijen in een extra vergadering van het Limburgs Parlement aangeven welke concrete oplossing zij voor ogen hebben. Later op de dag moet dan een knoop worden doorgehakt. Tot nu toe lijkt een meerderheid voor een nieuw extraparlementair college, al dan niet met partijloze bestuurders.

Voorstellen
In het presidium is verder afgesproken dat er vanaf volgende week vrijdag iedere week een interim-commissie wordt gehouden over voorstellen die niet kunnen worden uitgesteld. Gouverneur Bovens - die een eenmanscollege vormt - kan dan horen welke voors en tegens zijn en kan daar vervolgens naar handelen.

Spoedbehandelingen
Verder wordt vrijdag besloten over een lijst met onderwerpen die met spoed moeten worden behandeld. Bijvoorbeeld omdat anders (wettelijke) termijnen worden overschreden of er (financiële) risico's zijn. Te denken valt aan de nieuwe Omgevingsvisie en de twee Regionale Energiestrategieën voor de overgang naar duurzame energie.

Lees ook: Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

De directie is gevraagd advies uit te brengen over de zaken waarover het Limburgs Parlement op korte termijn een besluit over moet nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen