Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgs Parlement onderzoekt bindend referendum

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 22:55

Het Limburgs Parlement gaat onderzoeken of het mogelijk is dat de provincie een bindend referendum invoert.

Een motie van de PVV daarover werd bijna unaniem aangenomen.

Discussie
Aanvankelijk stelde de PVV voor om nu al 'ja' te zeggen tegen het bindend referendum en daar een verordening voor op te stellen.
Maar er ontstond discussie of dat mogelijk is zolang er landelijk niet zo'n referendum is ingevoerd. Volgens PVV-fractievoorzitter Robert Housmans kan dat wel. "Als provincie ben je zelf heer en meester over wat je met een referendum al dan niet doet", aldus Housmans.

Maar D66 beweerde juist het tegenovergestelde. Een verordening die ingaat tegen nationale wetgeving zou onmogelijk zijn.

Geen rad draaien
"Ik ben hartstikke voor een bindend referendum. Alleen wil ik de Limburgers geen rad voor ogen draaien door nu met zijn allen te roepen dat we dat even gaan regelen. Terwijl straks blijkt dat het onmogelijk is", zei fractievoorzitter Leon Vaessen.

Onderzoek
Een onderzoek moet daarom duidelijkheid brengen. Als dat er is, moet de uitkomst vervolgens in het Limburgs Parlement worden besproken, eventueel met een concreet voorstel voor een referendum. Ook de grootste fractie - het CDA - steunde die aanpak. "We zijn voor een zorgvuldige procedure en moeten de tijd nemen die nodig is", stelde fractievoorzitter Mariska Werry.

Noodrem voor burgers
Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar voor het eerst opgenomen dat ze voor een bindend referendum is. "Burgers moeten bij zeer ingrijpende maatregelen aan de noodrem kunnen trekken", zo staat er.

De VVD stemde als enige partij tegen de PVV-motie en het onderzoek. De liberalen zijn principieel tegen een bindend referendum.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen