Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgs Parlement onderzoekt bindend referendum

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 22:55

Het Limburgs Parlement gaat onderzoeken of het mogelijk is dat de provincie een bindend referendum invoert.

Een motie van de PVV daarover werd bijna unaniem aangenomen.

Discussie
Aanvankelijk stelde de PVV voor om nu al 'ja' te zeggen tegen het bindend referendum en daar een verordening voor op te stellen.
Maar er ontstond discussie of dat mogelijk is zolang er landelijk niet zo'n referendum is ingevoerd. Volgens PVV-fractievoorzitter Robert Housmans kan dat wel. "Als provincie ben je zelf heer en meester over wat je met een referendum al dan niet doet", aldus Housmans.

Maar D66 beweerde juist het tegenovergestelde. Een verordening die ingaat tegen nationale wetgeving zou onmogelijk zijn.

Geen rad draaien
"Ik ben hartstikke voor een bindend referendum. Alleen wil ik de Limburgers geen rad voor ogen draaien door nu met zijn allen te roepen dat we dat even gaan regelen. Terwijl straks blijkt dat het onmogelijk is", zei fractievoorzitter Leon Vaessen.

Onderzoek
Een onderzoek moet daarom duidelijkheid brengen. Als dat er is, moet de uitkomst vervolgens in het Limburgs Parlement worden besproken, eventueel met een concreet voorstel voor een referendum. Ook de grootste fractie - het CDA - steunde die aanpak. "We zijn voor een zorgvuldige procedure en moeten de tijd nemen die nodig is", stelde fractievoorzitter Mariska Werry.

Noodrem voor burgers
Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar voor het eerst opgenomen dat ze voor een bindend referendum is. "Burgers moeten bij zeer ingrijpende maatregelen aan de noodrem kunnen trekken", zo staat er.

De VVD stemde als enige partij tegen de PVV-motie en het onderzoek. De liberalen zijn principieel tegen een bindend referendum.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen