Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement onderzoekt bindend referendum

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 22:55

Het Limburgs Parlement gaat onderzoeken of het mogelijk is dat de provincie een bindend referendum invoert.

Een motie van de PVV daarover werd bijna unaniem aangenomen.

Discussie
Aanvankelijk stelde de PVV voor om nu al 'ja' te zeggen tegen het bindend referendum en daar een verordening voor op te stellen.
Maar er ontstond discussie of dat mogelijk is zolang er landelijk niet zo'n referendum is ingevoerd. Volgens PVV-fractievoorzitter Robert Housmans kan dat wel. "Als provincie ben je zelf heer en meester over wat je met een referendum al dan niet doet", aldus Housmans.

Maar D66 beweerde juist het tegenovergestelde. Een verordening die ingaat tegen nationale wetgeving zou onmogelijk zijn.

Geen rad draaien
"Ik ben hartstikke voor een bindend referendum. Alleen wil ik de Limburgers geen rad voor ogen draaien door nu met zijn allen te roepen dat we dat even gaan regelen. Terwijl straks blijkt dat het onmogelijk is", zei fractievoorzitter Leon Vaessen.

Onderzoek
Een onderzoek moet daarom duidelijkheid brengen. Als dat er is, moet de uitkomst vervolgens in het Limburgs Parlement worden besproken, eventueel met een concreet voorstel voor een referendum. Ook de grootste fractie - het CDA - steunde die aanpak. "We zijn voor een zorgvuldige procedure en moeten de tijd nemen die nodig is", stelde fractievoorzitter Mariska Werry.

Noodrem voor burgers
Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar voor het eerst opgenomen dat ze voor een bindend referendum is. "Burgers moeten bij zeer ingrijpende maatregelen aan de noodrem kunnen trekken", zo staat er.

De VVD stemde als enige partij tegen de PVV-motie en het onderzoek. De liberalen zijn principieel tegen een bindend referendum.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen