Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement: onderzoek naar kernreactor in provincie

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 7:00

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur samen met het Rijk moet onderzoeken of er in Limburg plaats is voor een of meerdere ‘veilige en duurzame’ kerncentrales.

Uiterlijk in december moet daar duidelijkheid over zijn.

Een motie van VVD-statenlid Leon Bastiaans daarover werd gesteund door CDA, Forum voor Democratie, PVV, Lokaal-Limburg en 50Plus. Met de motie wordt aangesloten bij het standpunt van minister Eric Wiebes (VVD) die kernenergie als serieuze optie ziet om Nederland van duurzame energie te voorzien. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer nam onlangs ook een motie aan om na te gaan onder welke voorwaarden marktpartijen geïnteresseerd om te investeren in kerncentrales.

Op zoek naar locaties
Volgens VVD-statenlid Bastiaans redt Limburg het niet met alleen wind- en zonne-energie als alternatief voor fossiele brandpunten. Bij de overgang naar duurzame energie hoort ook kernenergie, aldus Bastiaans. “Daarom moeten we niet achterover blijven leunen zodat we uiteindelijk achter het net vissen. Maar juist actief op zoek gaan naar locaties”, zo verklaarde Bastiaans.

Energiestrategieën
Forum voor Democratie was enthousiast over de motie en verwees naar een eerdere aangenomen motie van de partij eind juni. Strekking daarvan is dat de mogelijkheden van kernenergie terug te vinden moeten zijn in de twee regionale en één provinciale energiestrategieën. Daarin staat hoe tot 2030 het aandeel duurzame energie in Limburg fors kan worden verhoogd. Die motie werd toen door dezelfde partijen gesteund die vrijdag de VVD-motie steunden.

Veiligheid in het geding
Ook de tegenstemmers waren dezelfde : SP, GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD). Samen goed voor 16 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Zij wezen op de hoge prijs van kerncentrales en het feit dat de bouw ervan niet duurzaam is.

Ook is de veiligheid in het geding. “Het effect zou heel groot zijn als er wat gebeurt met een centrale in Limburg”, zo stelde de PvdD. “Ik ben ook heel benieuwd hoe de omgeving zou reageren als er bijvoorbeeld een kerncentrale bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen zou komen. Ik betwijfel of daar veel draagvlak voor is”, zo betoogde PvdD-statenlid Peter Loomans.

Een motie van zijn hand om op geen enkele manier mee te werken aan het realiseren van een kerncentrale werd met dezelfde stemverhouding als bij de motie Bastiaans verworpen.

Lees ook: Stop Tihange: 'Rechter heeft onvoldoende geluisterd'

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen