Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement: onderzoek naar kernreactor in provincie

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 7:00

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur samen met het Rijk moet onderzoeken of er in Limburg plaats is voor een of meerdere ‘veilige en duurzame’ kerncentrales.

Uiterlijk in december moet daar duidelijkheid over zijn.

Een motie van VVD-statenlid Leon Bastiaans daarover werd gesteund door CDA, Forum voor Democratie, PVV, Lokaal-Limburg en 50Plus. Met de motie wordt aangesloten bij het standpunt van minister Eric Wiebes (VVD) die kernenergie als serieuze optie ziet om Nederland van duurzame energie te voorzien. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer nam onlangs ook een motie aan om na te gaan onder welke voorwaarden marktpartijen geïnteresseerd om te investeren in kerncentrales.

Op zoek naar locaties
Volgens VVD-statenlid Bastiaans redt Limburg het niet met alleen wind- en zonne-energie als alternatief voor fossiele brandpunten. Bij de overgang naar duurzame energie hoort ook kernenergie, aldus Bastiaans. “Daarom moeten we niet achterover blijven leunen zodat we uiteindelijk achter het net vissen. Maar juist actief op zoek gaan naar locaties”, zo verklaarde Bastiaans.

Energiestrategieën
Forum voor Democratie was enthousiast over de motie en verwees naar een eerdere aangenomen motie van de partij eind juni. Strekking daarvan is dat de mogelijkheden van kernenergie terug te vinden moeten zijn in de twee regionale en één provinciale energiestrategieën. Daarin staat hoe tot 2030 het aandeel duurzame energie in Limburg fors kan worden verhoogd. Die motie werd toen door dezelfde partijen gesteund die vrijdag de VVD-motie steunden.

Veiligheid in het geding
Ook de tegenstemmers waren dezelfde : SP, GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD). Samen goed voor 16 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Zij wezen op de hoge prijs van kerncentrales en het feit dat de bouw ervan niet duurzaam is.

Ook is de veiligheid in het geding. “Het effect zou heel groot zijn als er wat gebeurt met een centrale in Limburg”, zo stelde de PvdD. “Ik ben ook heel benieuwd hoe de omgeving zou reageren als er bijvoorbeeld een kerncentrale bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen zou komen. Ik betwijfel of daar veel draagvlak voor is”, zo betoogde PvdD-statenlid Peter Loomans.

Een motie van zijn hand om op geen enkele manier mee te werken aan het realiseren van een kerncentrale werd met dezelfde stemverhouding als bij de motie Bastiaans verworpen.

Lees ook: Stop Tihange: 'Rechter heeft onvoldoende geluisterd'

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen