Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Parlement akkoord met uitbreiding Brightlands

Geplaatst opzaterdag 7 maart 2020 - 7:07

Het Limburgs Parlement gaat akkoord met de uitbreiding van de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Het is de bedoeling dat op het nieuwe terrein van zo’n 100 hectare tussen 2020 en 2030 dertien tot vijftien gebouwen komen.

In een statencommissie bleek brede steun voor een provinciale investering van 13,3 miljoen euro voor het bouwrijp maken van het gebied en het aanleggen van infrastructuur. Zoals parkeerplaatsen en een nieuwe ingang.

Gezwinde spoed
Forum voor Democratie zei het voorstel van harte te ondersteunen omdat de campus van eminent belang is voor de toekomst van Limburg. De PvdA noemde de uitbreiding essentieel voor een gezonde ontwikkeling en groei van de campus : “Het is een motor voor innovatie en werkgelegenheid”. De VVD sprak de hoop uit dat met gezwinde spoed aan de slag kan worden gegaan.

Geen bijdrage DSM
D66 vond het wel vreemd dat DSM niet meebetaalt terwijl de grond van hen is. Maar volgens gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) is dat logisch omdat er nu loodsen op staan die door DSM worden verhuurd. “Daar verdienen ze meer aan dan aan de pacht die ze krijgen voor de grond als de loodsen gesloopt zijn”.

Risico
Een aantal partijen vroeg zich wel af of er behoefte is aan zo’n forse uitbreiding aan de noordzijde van de huidige campus. “Is het geen risicovol gedrag om het gebied bouwrijp te maken als de plannen voor nieuwbouw nog niet gereed zijn”, aldus GroenLinks.

Succesverhaal
Maar volgens gedeputeerde Burlet wordt het gebied stap voor stap ontwikkeld en wordt er pas gebouwd als er vraag is. Tegelijk heeft hij er wel veel vertrouwen in. “De Chemelot Campus is een succesverhaal. Ze presteert boven verwachting. In 2012 bij de start ervan was het risico vele malen groter dan nu”, zo zegt Burlet.

Brightlands 3
Er is berekend dat als het nieuwe terrein helemaal vol is, er sprake is van een vastgoedontwikkeling ter waarde van 150 tot 200 miljoen euro. Die moet voor het grootste deel worden gefinancierd door pensioenfondsen en banken. Op korte termijn wordt in ieder geval begonnen met de bouw van een nieuw campusgebouw, Brightlands 3.

Onderwijs
Op de Brightlands Chemelot Campus wordt aan onderzoek en ontwikkeling gedaan op het gebied van chemie en materialen en aanverwante life sciences. Ook wordt er onderwijs gegeven. De nadruk ligt op innovatie en duurzame technologieën. Ook staan er proeffabriekjes.

In totaal werken er ruim 2700 kenniswerkers en zijn er een kleine 1200 studenten actief. Er zijn 85 bedrijven en ook zijn er zes kennis- en onderwijsinstellingen bij betrokken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen