Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs OV-schandaal kost NS-topman Timo Huges de kop

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2015 - 14:11

Timo Huges stapt op als directeur van de Nederlandse Spoorwegen.

De topman struikelt over de fraude bij de miljardenaanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer.

Op het matje
Huges moest vrijdag op het matje komen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij wilde tekst en uitleg van de NS-top over de perikelen in Limburg.

Schandaal
De NS is als moederbedrijf van Abellio verwikkeld in een aanbestedingsschandaal. Een maand geleden bleek dat bij de aanbesteding voor het Limburgs openbaar vervoer frauduleus is gehandeld. Oud-Veolia-directeur René de Beer sluisde vertrouwelijke informatie door aan concurrent Abellio. Dat is ten strengste verboden.

Niet op de hoogte
De NS stuurde na het uitkomen van de fraude de top van dochterbedrijf Abellio direct de laan uit. Huges hield vol dat zijn bedrijf niet op de hoogte was van het gerommel. Maar mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) concludeerde onlangs nog dat niet alleen dochterbedrijf Abellio, maar ook de NS-top direct betrokken was bij de aanbestedingsfraude.

Zeer ernstig
Voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest en directeur Timo Huges werden vrijdag na de wekelijkse ministerraad bij Dijsselbloem verwacht. Dijsselbloem is als minister de verantwoordelijk toezichthouder bij de spoorwegen. Hij gaat samen met de NS onderzoeken of aangifte tegen Huges op zijn plaats is.

Lees hier alle berichten over de aanbestedingsfraude.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

'Qbuzz moest aanbestedingsfraude verzwijgen van NS'
OV-schandaal: lot NS-directeur Huges nog dagen ongewis
OV-schandaal: NS-top op het matje bij Dijsselbloem
NS-topman Huges wist van omkoping Veolia-directeur
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen