Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs opvallend vaak gebruikt in sociale situaties

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 18:47

Geen enkele regionale taal of dialect wordt zo vaak gesproken tussen ouders en kinderen als het Limburgs. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie.

60,8 procent van de ondervraagde Limburgers geeft aan de taal met hun ouders te spreken, terwijl 28,5 procent stelt de taal ook aan hun kinderen door te geven. Volgens de Taalunie is het Limburgs de sterkste regionale taal van het land. 15,5 procent van de Nederlandse respondenten spreekt Limburgs.

Sociaal verkeer
'Als regionale taal is het Limburgs veruit het sterkst aanwezig in het Nederlandse sociaal verkeer', concludeert de Taalunie in het rapport Staat van het Nederlands 2019. Het Nedersaksisch, naast het Limburgs de enige officieel erkende regionale taal binnen Nederland, scoort beduidend lager. Datzelfde geldt voor Brabantse variëteiten en het Zeeuws. Het Fries is hierin niet meegenomen omdat dit officieel als taal is erkend en dus niet wordt gezien als regionale taal.

Ziekenhuis, huisarts, kassa en markt
Ook buitenshuis wordt het Limburgs opvallend vaak gebruikt. Volgens het onderzoek van de Taalunie spreekt 39 procent van de Limburgers de regionale taal of het dialect in het ziekenhuis. Daarnaast spreekt 27 procent in het Limburgs met de huisarts, doet 39 procent dat aan de kassa in de supermarkt en 35 procent maakt zich in het Limburgs verstaanbaar op de markt. De percentages voor het gebruik van dialect en regionale taal liggen in Limburg beduidend hoger dan in de rest van het land, waar de percentages tussen de 4 en 7 procent liggen.

Ontwikkelingen herkennen
Voor het wetenschappelijk onderzoek, dat ingaat op de ontwikkelingen bij alle (streek)talen en dialecten in het Nederlands taalgebied, zijn in opdracht van de Taalunie statistieken samengesteld en meer dan 6.000 mensen uit Nederland, België en Suriname bevraagd. Het onderzoek wordt om de twee jaar uitgevoerd. Het is de bedoeling om aan de hand van het onderzoek ontwikkelingen in het gebruik van talen te gaan herkennen en taalbeleid eventueel te kunnen verbeteren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen