Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs opvallend vaak gebruikt in sociale situaties

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 18:47

Geen enkele regionale taal of dialect wordt zo vaak gesproken tussen ouders en kinderen als het Limburgs. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie.

60,8 procent van de ondervraagde Limburgers geeft aan de taal met hun ouders te spreken, terwijl 28,5 procent stelt de taal ook aan hun kinderen door te geven. Volgens de Taalunie is het Limburgs de sterkste regionale taal van het land. 15,5 procent van de Nederlandse respondenten spreekt Limburgs.

Sociaal verkeer
'Als regionale taal is het Limburgs veruit het sterkst aanwezig in het Nederlandse sociaal verkeer', concludeert de Taalunie in het rapport Staat van het Nederlands 2019. Het Nedersaksisch, naast het Limburgs de enige officieel erkende regionale taal binnen Nederland, scoort beduidend lager. Datzelfde geldt voor Brabantse variëteiten en het Zeeuws. Het Fries is hierin niet meegenomen omdat dit officieel als taal is erkend en dus niet wordt gezien als regionale taal.

Ziekenhuis, huisarts, kassa en markt
Ook buitenshuis wordt het Limburgs opvallend vaak gebruikt. Volgens het onderzoek van de Taalunie spreekt 39 procent van de Limburgers de regionale taal of het dialect in het ziekenhuis. Daarnaast spreekt 27 procent in het Limburgs met de huisarts, doet 39 procent dat aan de kassa in de supermarkt en 35 procent maakt zich in het Limburgs verstaanbaar op de markt. De percentages voor het gebruik van dialect en regionale taal liggen in Limburg beduidend hoger dan in de rest van het land, waar de percentages tussen de 4 en 7 procent liggen.

Ontwikkelingen herkennen
Voor het wetenschappelijk onderzoek, dat ingaat op de ontwikkelingen bij alle (streek)talen en dialecten in het Nederlands taalgebied, zijn in opdracht van de Taalunie statistieken samengesteld en meer dan 6.000 mensen uit Nederland, België en Suriname bevraagd. Het onderzoek wordt om de twee jaar uitgevoerd. Het is de bedoeling om aan de hand van het onderzoek ontwikkelingen in het gebruik van talen te gaan herkennen en taalbeleid eventueel te kunnen verbeteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen