Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs opvallend vaak gebruikt in sociale situaties

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 18:47

Geen enkele regionale taal of dialect wordt zo vaak gesproken tussen ouders en kinderen als het Limburgs. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie.

60,8 procent van de ondervraagde Limburgers geeft aan de taal met hun ouders te spreken, terwijl 28,5 procent stelt de taal ook aan hun kinderen door te geven. Volgens de Taalunie is het Limburgs de sterkste regionale taal van het land. 15,5 procent van de Nederlandse respondenten spreekt Limburgs.

Sociaal verkeer
'Als regionale taal is het Limburgs veruit het sterkst aanwezig in het Nederlandse sociaal verkeer', concludeert de Taalunie in het rapport Staat van het Nederlands 2019. Het Nedersaksisch, naast het Limburgs de enige officieel erkende regionale taal binnen Nederland, scoort beduidend lager. Datzelfde geldt voor Brabantse variƫteiten en het Zeeuws. Het Fries is hierin niet meegenomen omdat dit officieel als taal is erkend en dus niet wordt gezien als regionale taal.

Ziekenhuis, huisarts, kassa en markt
Ook buitenshuis wordt het Limburgs opvallend vaak gebruikt. Volgens het onderzoek van de Taalunie spreekt 39 procent van de Limburgers de regionale taal of het dialect in het ziekenhuis. Daarnaast spreekt 27 procent in het Limburgs met de huisarts, doet 39 procent dat aan de kassa in de supermarkt en 35 procent maakt zich in het Limburgs verstaanbaar op de markt. De percentages voor het gebruik van dialect en regionale taal liggen in Limburg beduidend hoger dan in de rest van het land, waar de percentages tussen de 4 en 7 procent liggen.

Ontwikkelingen herkennen
Voor het wetenschappelijk onderzoek, dat ingaat op de ontwikkelingen bij alle (streek)talen en dialecten in het Nederlands taalgebied, zijn in opdracht van de Taalunie statistieken samengesteld en meer dan 6.000 mensen uit Nederland, Belgiƫ en Suriname bevraagd. Het onderzoek wordt om de twee jaar uitgevoerd. Het is de bedoeling om aan de hand van het onderzoek ontwikkelingen in het gebruik van talen te gaan herkennen en taalbeleid eventueel te kunnen verbeteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen